Nieuws

Mercedes wil ChatGPT in je auto stoppen

chatgpt
© Mercedes-Benz
Mercedes gaat ChatGPT naar de openbare weg brengen. De constructeur wil met de Azure OpenAI Service van Microsoft het taalmodel integreren in zijn stemassistent.

In een eerste fase zal ChatGPT enkel beschikbaar zijn op de Amerikaanse markt, voor een bètatestperiode van drie maanden. Bovendien zal die zich beperken tot specifieke modellen, maar Mercedes wil de technologie breder gaan uitrollen als de tests een succes blijken.

Mercedes gebruikt al een vijftal jaar zijn ‘Hey Mercedes’-assistent, als onderdeel van het MBUX-infotainmentsysteem. Met spraakcommando’s als ‘ik heb het koud’ of ‘ik wil ontspannen’, zal het systeem respectievelijk de verwarming bijregelen en een relaxend muziekje afspelen. Tot nog toe bleef het wel beperkt tot zulke ‘domme’ opdrachten. ChatGPT zou nieuwe modellen van het merk in één klap een stuk slimmer en écht interactief kunnen maken. Zo onderzoekt Mercedes plug-ins om bestuurders te laten reserveren in een restaurant of filmtickets te laten bestellen via natuurlijke taal.

ChatGPT in de auto

Zowel Mercedes als Microsoft verwijzen naar de Azure OpenAI-service als “enterprise-grade” en dus bijzonder sterk op vlak van security, privacy en gegevensbescherming. De gesprekken met ChatGPT zouden opgeslagen worden in de Mercedes-Benz Intelligent Cloud, waar ze geanonimiseerd en geanalyseerd worden. De kans bestaat dus dat werknemers wel naar je gesprekken zullen luisteren voor trainings- of analysedoeleinden.

Daarnaast zou je de bedenking kunnen maken dat het erg kan afleiden om een gesprek te houden tijdens het rijden. Maar misschien voorkomt het dat je achter het stuur naar je smartphone grijpt.

De bètatest gaat drie maanden duren en start op vrijdag 16 juni. Mercedes-Benz deelde ook al mee welke voertuigen daarvoor in aanmerkingen komen. Wie zich in de States bevindt, kan deelnemen aan de test met het stemcommando “Hey Mercedes, I want to join the beta program.”

Uitgelicht artikel ChatGPT ChatGPT-app op iOS ondersteunt Siri na update

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business