Apple houdt vast aan verbod op wijzerplaten van derden

Apple watchOS 10
© Apple
Wijzerplaten van externe ontwikkelaars zijn voorlopig niet welkom op watchOS. Apple zegt dat het openstellen van de optie ‘ten koste zou gaan van consistentie’.

Ontwikkelaars en watchOS-gebruikers hoopten dat watchOS 10 eindelijk de optie zou bieden voor het ontwikkelen van eigen wijzerplaten. Tijdens WWDC viel die droom in duigen. Daar lijkt ook niet snel verandering in te komen. Tijdens een interview met het Zwitserse Tages-Anzeiger hebben Apple VP’s Kevin Lynch en Deidre Caldback bevestigd dat ook watchOS 10 geen ondersteuning biedt voor wijzerplaten van derden. Volgens Lynch zou die optie ten koste gaan van consistentie en stabiliteit.

Gebruikers hoeven zich nu bovendien geen zorgen te maken of wijzerplaten blijven werken na een grote watchOS-update. Daar draagt Apple nu eigenhandig zorg voor. Eenmaal het wijzerplaten van derden toelaat, moeten ontwikkelaars hun applicatie eerst bijwerken, stelt Caldback. Juist daar zou het schoentje wringen: het is maar de vraag of die update tijdig beschikbaar komt.

‘Er is al voldoende keuze’

Caldback is bovendien van mening dat gebruikers al veel keuze hebben met de huidige wijzerplaat-collectie. Die wijzerplaten kunnen gebruikers ook op smaak brengen door functies van andere apps daaraan te koppelen. Zelf de interface van je smartwatch op smaak brengen zit er – in tegenstelling tot bij Wear OS – voorlopig ook niet in. Wel deden de Vice Presidents geen uitspraken over opties in toekomstige versies van zijn wearable-besturingssysteem.

Einde van Force Touch

Tages-Anzeiger sprak ook met Caldback en Lynch over het verdwijnen van Force Touch. Daar neemt Apple met watchOS 10 afscheid van. Naar eigen zeggen omdat de functie niet bijzonder toegankelijk was. “Je zag niet waar je meer functies kon oproepen, en moest zodoende exact weten hoe de Force Touch-functie werkte”, concludeert Lynch.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 Apple krijgt patent dat behuizingen krasbestendig kan maken

Niet alleen Force Touch verdwijnt. Ook de enkele klik op de Digital Crown om de applijst te openen is plots verleden tijd. Met één klik veegt Apple de snelle instellingen omlaag. Wil je toch de applijst openen? Daarvoor moet je nu tweemaal tikken. Die beslissing is volgens de techgigant genomen op basis van feedback van gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business