Einde Netflix’ betaalbare Basic-abonnement lijkt nabij

Netflix
© DCL "650"/Unsplash
Netflix heeft stilletjes zijn Basic-abonnement stopgezet voor Canadese klanten. Het ‘Standaard met Ads’-plan is het enige betaalbare abonnement dat overblijft.

Netflix voert de wijziging voorlopig enkel door voor nieuwe klanten. Bestaande klanten met Basic-abonnementen kunnen daar wel op blijven hangen. Klanten die zich nu aanmelden zien echter geen Basic-optie meer: het Standard met Ads-plan is de enige betaalbare optie die overblijft. Daarvoor betaalt men in Canada 5,99 CAD per maand. Het eerstvolgende abonnement, Standard, kost 16,49 CAD, terwijl men voor Premium maandelijks 20,99 CAD aftikt.

TechRadar meldt dat de wijziging niet per se recent is. Ze wijzen daarbij op een Canadese twitteraar die op 10 juni klaagde over het verdwijnen van het Netflix Basic-abonnement. Wanneer Netflix deze wijziging exact heeft doorgevoerd, is dus niet bekend. Vooralsnog is het abonnement-aanbod elders in de wereld niet aangepast. Belgische klanten kunnen dus nog gewoon een Basic-abonnement voor 8,99 euro afnemen.

Uitgelicht artikel Netflix Netflix verliest 1 miljoen abonnees in Spanje

Toch is het goed mogelijk dat de wijziging ook onze contreien gaat aandoen. Canada wordt namelijk door de streamingsdienst gebruikt om ‘nieuwe abonnementstructuren’ te testen. Zo kreeg het land als één van de eersten wereldwijd toegang tot het Standard met Ads-plan. Dat abonnement wordt nu langzamerhand wereldwijd uitgerold. Wanneer we het Netflix-reclameabonnement in België mogen verwelkomen, is nog niet bekend.

Toekomst Basic onzeker

Netflix lijkt vastberaden zijn reclameabonnement te doen slagen. Het verdwijnen van het Basic-plan zonder advertenties zou daar mogelijk aan kunnen bijdragen. Tegelijk is het de vraag of die strategie helpt bij het aanbrengen van nieuwe klanten. Gekend is dat Netflix in de VS naar eigen zeggen ‘forse stijgingen in de aantallen nieuwe klanten’ waarnam nadat het een streep zette door accountdelen. Welk abonnement zij verkozen, werd echter niet benoemd. Uit een eerdere TechPoll bleek nog dat Belgische lezers niet per se zitten te wachten op zo’n reclameabonnement.

Dat maakt ook dat de toekomst van het abonnement uiterst onzeker is. Veel klanten zullen de stap van Basic naar Standard te groot vinden, terwijl ze allicht liever niet telkens reclame moeten kijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business