Nieuws

Netflix verliest 1 miljoen abonnees in Spanje

Netflix
© Unsplash/Venti Views
Onderzoeksbureau Kantar berekende dat Netflix sinds het instellen van accountsharing-maatregelen één miljoen abonnees verloor in Spanje.

Netflix maakte begin februari de europrijzen voor het delen van Netflix-accounts bekend. In Spanje gaat het om 5,99 euro per maand, voor elk huishouden dat aan het abonnement wordt gekoppeld. Netflix’ hoop was dat dit zou leiden tot een toestroom van nieuwe abonnees: klanten die voorheen een account deelden, en nu overstappen op een eigen abonnement. Het lijkt er echter vooral op dat bestaande klanten hun biezen pakken en bij de streamingsdienst vertrekken, meldt Kantar.

Sinds het instellen van de maatregelen zegden ongeveer één miljoen gebruikers hun abonnement op. In het tweede kwartaal zou dat effect zich doorzetten. Volgens de onderzoekers heeft zo’n 10 procent van de aanblijvende Netflix-klanten aangegeven hun abonnement in het tweede kwartaal op te zeggen. “Dat ligt ver boven het gemiddelde van voorgaande kwartalen”, concludeert het onderzoeksbureau.

Of die daling aanhoudt? Dat is verre van zeker. Global Insight Director bij Katar, Dominic Sunnebo, stelt dat het van belang is om in de gaten te houden hoeveel consumenten terugkeren bij Netflix. Die metriek is cruciaal voor Netflix’ strategie op het vlak van accountdelen. Sunnebo concludeert wel dat er ‘inherent risico’s zijn verbonden aan het verbieden van accountdelen’ – zeker gezien de dienst het delen van accounts in 2017 nog heeft aangemoedigd.

Effect in andere landen

Kantar onderzocht specifiek de gevolgen van de acties op Spaanse abonnees. Of dezelfde gevolgen in landen als Canada, Nieuw-Zeeland en Portugal zichtbaar zijn, waar Netflix recent dezelfde restricties heeft ingesteld, is daarmee niet geweten. Daarbij weegt mee dat Spaanse abonnees de hoofdprijs betalen voor extra huishoudens. Portugese klanten betalen bijvoorbeeld 3,99 euro per maand.

Uitgelicht artikel Amazon Prime Video op Apple TV Netflix is niet langer de grootste streamingsdienst

Netflix lijkt alvast niet van plan de beperkingen voor het wachtwoorddelen stop te zetten. Komend kwartaal wordt de maatregel ingevoerd in de VS. Een woordvoerder van Netflix liet tegenover de NOS weten dat eenzelfde maatregel op termijn ook naar de lage landen komt. Welke prijs het bedrijf in onze contreien wil rekenen, werd niet genoemd.

netflixontspanningstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals