Nieuws

Netflix maakt europrijzen bekend voor accountdelen

Netflix
© Unsplash/Penin
Voor het eerst kunnen Europese Netflix-klanten een ‘huishouden’ toevoegen om hun account legaal met vrienden en familie te delen. De eerste europrijzen voor deze dienst zijn ook al bekend.

Als het aan Netflix ligt, stoppen alle gebruikers weldra met het delen van hun account en stappen de profiteurs over op een eigen, betalend plan. Tegelijk lijkt de streamingsdienst ook in te zien dat een Netflix-abonnement door de fikse maandelijkse kost niet voor iedereen toegankelijk is. Oplossing? Je Netflix-abonnement uitbreiden met extra huishoudens. Het verleden jaar werden de dienst getest in Zuid-Amerikaanse landen – daar kon men een extra huishouden toevoegen voor 3 dollar per maand. De optie is inmiddels ook in Portugal en Spanje toegekomen.

Kosten voor extra huishoudens

Aldaar is de optie wel net iets duurder. Portugese gebruikers betalen voor elke extra gebruiker die ze toevoegen aan hun account 3,99 euro per maand. Spaanse gebruikers betalen nog net iets meer: 5,99 euro per maand. Netflix deelde vooralsnog geen prijzen voor België of Nederland. Dat we straks moeten betalen voor extra huishoudens is een zekerheid; begin dit jaar werd bekendgemaakt dat de optie wereldwijd wordt uitgerold. Hoeveel je per extra huishouden betaalt, verschilt per land.

Niet alle gebruikers krijgen straks overigens de optie aangeboden. Huishoudens toevoegen is enkel mogelijk bij Standard en Premium-abonnementen. Mensen met een Basic-abonnement moeten dus definitief vrienden en familie van hun account kieperen.

Baklading nieuwe abonnees

Netflix hoopt gebruikers die een account ‘lenen’ te overtuigen een eigen abonnement te nemen. Dit levert als voordeel op dat je een eigen account krijgt, met een eigen inlognaam en wachtwoord. Blijf je een gedeeld account gebruiken met een extra huishouden, dan houd je vast aan losse profielen – andere gebruikers van het account kunnen zo exact zien wat je wanneer hebt gekeken.

De vraag is Netflix met de kost voor extra huishoudens werkelijk extra abonnees krijgt. Het verschil tussen de extra maandelijkse kosten en een Standard of Premium-abonnement is immers fors. Het Standard-abonnement kost in België 13,49 euro per maand, terwijl een extra huishouden mogelijks rond de 6 euro kost. Dat verschil van 7,49 euro staat bijna gelijk aan een extra Basic-plan. Ook de stap naar het Basic-abonnement is nog fors, daar je er in België 8,99 euro per maand voor betaalt.

Beperkingen op wachtwoorddelen

Hoe Netflix nu exact gaat controleren op gedeelde accounts, is niet bekend. Een supportpagina die bedoeld was voor Chili, maar wereldwijd toegankelijk was, lichtte toe hoe de dienst op basis van je IP-adres wil controleren of je account gedeeld wordt.

Een apparaat zou minimaal één keer per maand moeten streamen via het thuisnetwerk om toegang tot de streamingservices te behouden. Blijft contact na die maand uit dan zou het apparaat geblokkeerd worden. Later zei Netflix dat die pagina per ongeluk online stond, en dat het voorlopig blijft experimenteren met manieren om accountdelen een halt toe te roepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business