Nieuws

Delen Netflix-accounts toch niet aan banden gelegd

Netflix
© Unsplash/Venti Views
Vorige week raakte bekend dat Netflix IP-adressen zou gebruiken om het delen van accounts tegen te gaan. Een woordvoerder zegt nu dat die regels per ongeluk zijn gepubliceerd.

Netflix staakt hiermee niet zijn strijd tegen gebruikers die hun account delen. Het bedrijf zegt dat de maatregel om via IP-adressen het accountdelen een halt toe te roepen, slechts een experiment was. Volgens een woordvoerder werden de nieuwe regels rondom accountdelen ‘per ongeluk’ bijgewerkt op de Costa Ricaanse hulppagina. Informatie op de hulppagina was enkel bedoeld voor gebruikers in Chili, Costa Rica en Peru.

Netflix blijft experimenteren

Netflix traceert voorlopig dus geen Netflix-gebruikers in Europa via hun IP-adressen. Bovendien stelt de streamingsdienst dat zulke maatregelen pas doorgevoerd zouden worden als de klant daarvan op de hoogte is gebracht. We kunnen ons Netflix-account vooralsnog met hartenlust blijven delen; daar moet op termijn echter wel een einde aan komen.

Via experimenten wil het platform de ideale manier vinden om het accountdelen af te remmen. Via IP-adressen gebruikers traceren, is één zo’n experiment. In eerdere experimenten in onder meer Zuid-Amerikaanse landen konden gebruikers aan een vast tarief huishoudens toevoegen. Dat experiment lijkt alvast een succes: Netflix zegt de abonnementsoptie gefaseerd uit te rollen. Er gaan mogelijk een paar kwartalen voordat iedereen huishoudens kan toevoegen; België en Nederland worden hierin mogelijk ook meegenomen.

Extra huishoudens toevoegen

Intussen probeert Netflix het accountdelen zonder extra betalingen tegen te gaan. In oktober werd bekend dat abonnees hun account twee weken op apparaten buiten hun thuisadres mogen gebruiken. De bewoording van Netflix doelt specifiek op apparaten als smart tv’s en settopboxen op een ander IP-adres, wat erop wijst dat het account buitenshuis wordt gebruikt. Gezien laptops, telefoons en tablets geen ‘vast’ IP-adres hebben, is dat lastiger te controleren.

Na afloop van de twee weken wordt Netflix op de smart tv of settopbox geblokkeerd. Althans, tenzij er een extra huishouden wordt toegevoegd of de thuislocatie wordt aangepast. Deze maatregel gaat overigens pas in als je in België ook huishoudens kan toevoegen.

Voorlopig geen extra kosten

Voorlopig verandert er daarom niets. Je kan Netflix blijven delen met vrienden en familie zonder dat je extra kosten kwijt bent. Overleg wel alvast over mogelijke kosten die je straks maakt om een extra huishouden toe te voegen. Het zou immers bijzonder zijn als jij opdraait voor kosten die bij het delen ontstaan, en dus zonder dat jij er enig profijt van hebt.

Dat het delen in de toekomst geld gaat kosten, staat wel vast. Het bedrijf worstelt met een daling in zijn abonneebestand en heeft tegelijk te maken met hele volksstammen die hun account delen. Aan het delen verdient het uiteraard geen rode cent; dat wil het bedrijf maar al te graag veranderen. Of Netflix effectief blijkt in het stoppen van accountdelen, hangt volledig af van de kosten voor extra huishoudens of andere maatregelen, én de controles die daarvoor worden ingezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business