Nieuws

Nederlandse consumentenbond: ‘Kosten accountdelen Netflix mag niet’

Netflix accountdelen mag niet
Netflix mag klanten die hun account langer dan twee weken op een andere locatie gebruiken geen kosten aanrekenen. Dat stelt de Nederlandse Consumentenbond op basis van Europese wetgeving.

Als het aan de Nederlandse consumentenorganisatie ligt, verdwijnt het plan om klanten kosten aan te rekenen voor het delen van Netflix-accounts van tafel. Het bedrijf schrijft dat Netflix geen kosten mag aanrekenen voor het ‘buiten de deur’ gebruiken van je Netflix-account. Hiervoor verwijst het naar Europese wetgeving die stelt dat abonnementen van streamingsdiensten met je meereizen. Het is bedrijven onder deze wetgeving verplicht hun content ‘overal beschikbaar te stellen’, onafhankelijk van waar een abonnee inlogt op zijn of haar account.

‘Netflix-account moet overal bruikbaar zijn’

Het staat gebruikers daarmee vrij volgens de Consumentenbond om voor langere tijd op een andere locatie -voor langer dan twee weken- op hun Netflix-account in te loggen zonder daarvoor een extra kost te moeten betalen. De consumentenorganisatie mikt in zijn aantijging aan het adres van Netflix dus specifiek op klanten die hun account zelf blijven gebruiken. Voor klanten die hun account delen, en dus niet zelf blijven gebruiken, geldt deze bescherming in de Europese wetgeving niet.

De conclusie die de Consumentenbond trekt staat haaks op het beleid dat Netflix vanaf 2023 voert. Klanten zullen vanaf volgend jaar worden gevraagd hun thuislocatie op te geven. Vervolgens kan de streamingsdienst aan de hand van de IP-adressen en apparaat ID’s bepalen of het account gedeeld wordt. Log je bijvoorbeeld in vanaf een tv of streaming box buiten je thuisadres, dan kan de streamingsdienst dit zien als accountdeling.

Gebruikers die langer dan twee weken hun Netflix-account op een ander IP-adres gebruiken, zullen daar enkele euro’s per maand voor moeten bijbetalen. Dat geldt alleen voor vaste apparaten; je mag het Netflix-account wel oneindig op andere locaties gebruiken bij laptops, tablets en telefoons. Ook kunnen gebruikers hun thuislocatie permanent wijzigen. Onbekend is hoe vaak dit mogelijk is – voor mensen die langer op vakantie gaan, zou dat een ideale oplossing kunnen zijn.

Tijd voor een eigen abonnement

Netflix hoopt er ondertussen op dat deze maatregel accountdelers overhaalt ermee te kappen. Dit zou kunnen zorgen voor een stijging in het aantal nieuwe abonnees. Om dit proces te versnellen, is afgelopen week een functie geïntroduceerd om profielen tussen accounts over te zetten. Verder is de streaminggigant bezig met de uitrol van een goedkoper advertentie-abonnement. Helaas is dat abonnement voorlopig niet in België of Nederland verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business