Nieuws

Netflix laat je vanaf 2023 betalen als je je account deelt

Netflix
© Unsplash/Venti Views
Netflix-gebruikers moeten vanaf 2023 enkele euro's per maand betalen als zij hun abonnement met anderen delen. Deze beperking geldt niet voor mobiele apparaten.

Netflix-abonnees in vijf Zuid-Amerikaanse landen kregen deze zomer een rekening gepresenteerd als zij hun account hadden gedeeld. Dat ging om een eerste test waarbij gebruikers maandelijks 3 dollar moesten betalen als zij hun account wilden delen. Het lijkt erop dat het bedrijf baat heeft gehad bij de maatregel, want het systeem wordt in 2023 wereldwijd uitgerold. Dit betekent dat we straks ook in België en Nederland een maandelijks tarief betalen als we onze Netflix-accounts delen.

Betalen om Netflix te delen

Accounthouders krijgen begin volgend jaar de vraag een thuislocatie op te geven. Vervolgens zal dit adres gekoppeld worden aan specifieke IP-adressen en ‘serienummers’ van apparaten. Hiermee kan Netflix in de gaten houden of een abonnement op andere (thuis)locaties gebruikt wordt. Volgens de streamingdienst zal het enkel letten op het gebruik op tv’s en andere vaste apparaten als Apple TV’s.

Accounts delen op mobiele apparaten als laptops, smartphones en tablets blijft wel mogelijk. Dat is voor Netflix ook lastig te controleren, gezien zulke apparaten op andere netwerken telkens andere IP-adressen krijgen. Je kan dus nog zonder zorgen op vakantie gaan naar Zuid-Europa met je laptop, tablet of telefoon, zonder naderhand een rekening van Netflix te ontvangen.

Bovendien hanteert Netflix een afkoelperiode van twee weken. Binnen die twee weken mag je jouw Netflix-account ook op vaste apparaten als tv’s op andere locaties -zoals je vakantiehuis- gebruiken. Mocht één van je vrienden dus een serie willen bingewatchen en lukt dit binnen twee weken, dan is het nog altijd mogelijk om je account zonder kosten met anderen te delen. Let er wel op dat je erna niet direct weer je account deelt; vanaf dat moment begint de teller namelijk wel direct te lopen.

Meeliften op account van vrienden

Netflix hoopt het meeliften op accounts van anderen flink te kunnen verlagen door geld te vragen bij het delen. Eerder deze week werd bekend dat het platform voor het eerst dit jaar weer een stijging zag in het aantal nieuwe abonnees. Het nieuwe prijskaartje voor het delen moet dit verder omhoog stuwen, is het idee. De streaminggigant introduceerde een functie om een profiel gemakkelijk tussen accounts over te zetten. Hierdoor verliezen vrienden dus geen persoonlijke aanbevelingen zodra ze overstappen op hun eigen account.

Hoeveel Netflix precies zal aanrekenen per extra huishouden waarmee je je abonnement deelt, is op dit moment niet bekend. Het zal vermoedelijk gaan om enkele euro’s per maand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business