NFC straks niet meer vereist voor Google Wallet

Google Pay contactloos betalen
© Unsplash/Mika Baumeister
Google voorziet een toekomst waarin mobiele betalingen zonder NFC verlopen. Google Wallet werkt straks namelijk ook met een QR-code, vergelijkbaar met Payconiq.

Net als bankkaarten maken smartphones gebruik van NFC voor contactloze betalingen. Een vereiste daarvoor is natuurlijk wel dat je smartphone ondersteuning biedt voor het draadloze protocol. Voor budgettelefoons is het echter geen zekerheid dat zij daarvoor ondersteuning bieden. Zij die met een goedkopere telefoon rondlopen, kunnen zodoende niet betalen met hun toestel. Een techniek voor contactloos betalen die via QR-codes werkt moet daar een einde aan brengen, stelt Google.

Concreet gaat het om de integratie van een techniek genaamd SoundWave. Hierbij scant men eerst een QR-code, en speelt het toestel vervolgens een bepaald geluidspatroon af. Die audiosignalen vormen de bevestiging van de betaling. Zie het als een soort geluidssleutel die een betaling afsluit.

Ook in België en Nederland?

Google’s integratie van SoundWave in Google Wallet komt wel met één groot nadeel. Om de betaling te laten werken moeten zowel het toestel als de betaalterminal het protocol ondersteunen. Voor je telefoon wordt dat geregeld via Google Wallet – fabrikanten van betaalterminals moeten de nieuwe betaaltechniek daarentegen ook los integreren. Of dat ooit in België en Nederland gaat gebeuren, is lastig te bepalen.

Uitgelicht artikel Google Pay Edenred Mastercard België Google start uitrollen van Google Wallet

Niettemin omdat België al een soortgelijk contactloos betaalmiddel aanbiedt met Payconiq. Ook via Payconiq scan je een QR-code om te betalen. Daarnaast wordt Google Wallet (nog) niet ondersteund in Nederland. Eerst moet Google de test afronden in Brazilië: daar wordt de nieuwe betaaltechniek als eerste getest. Vermoedelijk bepaalt het daarna de mogelijke vervolgstappen.

Nieuwe betaaltechniek

Op termijn komt het European Payments Initiative (EPI) mogelijk met een soortgelijk betaalprotocol in Europa. Het bedrijf nam immers Payconiq over, en wil dat in combinatie met iDeal als blauwdruk gebruiken voor een nieuw pan-Europese betaalmiddel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business