Nieuws

Aqara lanceert Door and Window Sensor P2 met Matter-ondersteuning

Aqara sensor
© Aqara
Smarthomefabrikant Aqara lanceert een nieuw product: de Door and Window Sensor P2. De sensor is gebaseerd op het Thread-protocol en sluit dus aan bij Matter-systemen.

De Door and Windows Sensor P2 is een multifunctionele sensor. De P2 wordt in het Aqara-gamma opgenomen naast de Aqara Door and Window Sensor, die dus nog steeds te krijgen is. Interessant aan de nieuwe sensor is dat hij meteen ondersteuning biedt voor het Matter-protocol – en dus ook aangesloten kan worden aan bestaande Matter-systemen. Bovendien is de sensor makkelijk te installeren dankzij meegeleverde plakstrips. Wie liever een dunne magneetplaat gebruikt om de sensor te monteren, krijgt die optie ook meteen in de doos meegeleverd.

Bovendien maakt de Sensor P2 gebruik van het Thread-protocol. Dat protocol staat bekend om zijn snelle communicatie met je hub én omdat het minder energie verbruikt dan andere protocollen. Het gebruik van die actuele standaarden maakt het mogelijk om de sensor te koppelen met onder andere Alexa, Google Home, SmartThings, Home Assistant en Apple Home.

Van daaruit kan je een hele resem functies aan de sensor geven. De Door and Window Sensor zal voornamelijk gebruikt worden om je huis te beveiligen: de sensor kan namelijk ingesteld worden om een melding te versturen als je deur open en/of dicht gaat. Even goed kan je de sensor gebruiken voor andere automatiseringen. Het heeft bijvoorbeeld geen nut om de verwarming aan te laten staan als je ramen of deuren open staan. Je kan de Door and Window Sensor P2 zo instellen dat je slimme thermostaat uitgeschakeld wordt als de deur of het raam open staat.

Thread Border Router

Uniek aan de Door and Window Sensor P2 is dat hij, anders dan de Zigbee-apparaten van Aqara, aangesloten kan worden aan een Matter-systeem. Voor de Zigbee-toestellen heb je de Hub M2 van Aqara nodig, maar met de nieuwe sensor kan het dus bij elke Thread Border Router – of dat nu een Alexa-speaker of -scherm, Google-hub of Apple HomePod is.

Het zal voorlopig wel nodig zijn om een hub van een externe fabrikant te gebruiken. Aqara werkt aan een eigen hub, maar deze staat pas in 2024 op de planning. Die nieuwe M3 Hub moet het mogelijk maken om zowel Zigbee- als Thread-apparaten van Aqara aan Matter-systemen te koppelen. Daarnaast zou de M3 Hub een aantal unieke features naar de Door and Window Sensor P2 brengen. De M3 Hub kan, zoals andere Thread Border Routers, ook overweg met Matter-apparaten van andere fabrikanten.

Uitgelicht artikel IKEA brengt Tradfri Hub-opvolger naar België voor 60 euro

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business