VanMoof stopt (tijdelijk) met verkoop e-bikes

VanMoof e-bike
© Unsplash
VanMoof heeft de verkoop van e-bikes stopgezet. Volgens betrokkenen spelen financiële problemen de e-bikefabrikant parten. VanMoof spreekt zelf van leveringsproblemen.

Wie momenteel een VanMoof probeert te kopen, loopt tegen gesloten deuren aan. Op de eigen site meldt de Nederlandse fabrikant tijdelijk geen nieuwe e-bikes te verkopen. Daarmee wil het merk de oplopende leverachterstanden inhalen, leest een melding op de webpagina. Volgens TechCrunch is dat niet het enige probleem waar de fietsfabrikant mee worstelt; VanMoof zou naarstig op zoek zijn naar investeerders die een nieuwe kapitaalinjectie mogelijk willen maken.

Geschiedenis herhaalt zich

Het is niet de eerste keer dat financiële narigheden de fabrikant treffen. Eerder dit jaar bracht het Nederlandse Financieele Dagblad al het verhaal dat VanMoof zonder kapitaalinjectie binnen twee maanden in financiële problemen zou komen. Hiervoor was het naar verluidt in gesprek met zowel investeerders als leveranciers, die bedragen tussen de 10 en 40 miljoen euro zouden neerleggen.

Informatie over zulke investeringen is nooit in het openbaar gedeeld. Wel schreef de krant dat het Nederlandse merk “succesvolle gesprekken” voer met Balderton Capital en Hillhouse Investment. Gesprekken die nu weer een volgend hoofdstuk in zouden moeten gaan. Althans, dat weten we op basis van data van TechCrunch. VanMoof veegt enige financiële problemen van tafel en wijt de pauze van de e-bikeverkoop aan te hoge verkoopaantallen.

Er zouden meer S4X en A5-fietsen verkocht zijn dan VanMoof’s huidige productielijn aankan. Door de verkoop tijdelijk te remmen, kan het de verkoopoverschotten afwerken. Klanten die een e-bike bestelden hoeven zich volgens de fabrikant geen zorgen te maken over de financiële situatie; zij krijgen hun fiets gewoon geleverd, hetzij mogelijk met enige vertraging.

Management vertrokken

Toch speelt er volgens bronnen van TechCrunch meer bij de fietsfabrikant. Onder meer de CEO, een co-founder en de VanMoof-president vertrokken de voorbije maanden bij het bedrijf. Waarom zij de voorbije maanden het schip verlieten, blijft voorlopig koffiedik kijken. Dat er achter de schermen van de fabrikant meer speelt dan ze willen vertellen, lijkt overduidelijk.

Uitgelicht artikel Qwic Premium i +Auto header Qwic Premium i +Auto review: de complete e-bike beleving

Een beslissing over de toekomst van VanMoof zou mogelijk nog deze week vallen. Mogelijk rust het besluit op het al dan niet verkrijgen van extra investeringen. Wat opvalt is dat het bedrijf op andere vlakken blijft functioneren alsof er niets aan de hand is. Recent kondigde het nog een samenwerking aan met onderhoudsketen KwikFit in Nederland om e-bikes van het merk te onderhouden.

Niet te onderhouden e-bikes

Een einde van de VanMoof zou mogelijk betekenen dat veel klanten met lege handen achterblijven. E-bikes van het merk kan je namelijk enkel bij gekeurde dealers onderhouden. Onderdelen van het merk zijn daarbij ook niet vrij verkrijgbaar; veel onderdelen werden door VanMoof zelf ontwikkeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business