Chipset Galaxy Watch 6 is 18 procent sneller

Samsung Galaxy Watch 6
© Samsung
Samsungs Galaxy Watch 6-serie wordt aangedreven door de Exynos W930-chipset. Samsung heeft ditmaal meer details over die smartwatchchip bekendgemaakt.

Samsung bleef woensdag tijdens de presentatie van de Galaxy Watch 6-serie op de vlakte over de wat de Exynos W930-chipset te bieden heeft. De Semiconductor-tak die de Exynos W930-chipset voor de Watch 6 ontwikkelde, biedt nu alsnog meer duiding. In de basis lijkt het een doorontwikkeling van de Exynos W920. Beide chipsets maken gebruik van ARMs Cortex-A55-rekeneenheden. Ook zijn beide chips gebakken op een 5nm-procedé – vermoedelijk dat van Samsung zelf.

Wel meldt Samsung een hogere kloksnelheden van de twee A55-kernen: 1,4GHz, ten opzichte van 1,18GHz op de W920. Hierdoor zou de Exynos W930, en des gevolge ook de Galaxy Watch 6, tot 18 procent sneller zijn dan zijn voorganger. Onduidelijk is of die snelheidsboost enkel het gevolg is van hogere kloksnelheden, of dat Samsung ook een efficiënter 5nm-procedé gebruikt.

De grafische processor, ARMs Mali-G68 MP2, blijft gelijk aan de W920. Datzelfde geldt voor de ondersteunde resolutie (qHD) en LTE-datasnelheden (150Mbps down- en 75Mbps upload). Wel kreeg de chipset meer on-board geheugen mee – 2 GB, ofwel 33 procent meer dan op de W920. Deze upgrade laat zich ook meteen zien op de Galaxy Watch 6, die 500Mb meer RAM bevat dan op Samsungs Galaxy Watch 5-serie.

‘Trager dan Qualcomm’

Het is alvast opvallend te noemen dat Samsung kiest twee A55-kernen te gebruiken in zijn Wear OS-chipset. Qualcomm – Samsungs enige tegenstander voor Wear OS-processoren – gebruikt vier van ARMs A53-rekenkernen in zijn Snapdragon W5 Gen 1. Bovendien zijn de chips van Qualcomm op het zuinigere 4nm-procedé van TSMC gebakken. Vermoedelijk gaat Qualcomm daarmee prestatiegewijs voorop – toch is het voor Samsung niet evident zo’n chipset gebruiken, daar ze in-house de Exynos-chips kunnen afnemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business