Nieuws

Athom brengt Homey Pro (2023) uit voor 399 euro

Homey Pro 2023
© Athom
Athom heeft de verkoop van de Homey Pro (Early 2023) afgetrapt. De smarthomehub werd in 2022 voorgesteld en kost 399 euro.

Athom staat al enkele jaren bekend om zijn Homey Pro-smarthomehub. Met de hub gaat Athom de concurrentie aan met de bekende hubs van Signify (Philips Hue Bridge) en IKEA (Dirigera). De Homey Pro (Early 2023) volgt de gelijkaardig genaamde Homey Pro (Early 2019) op. Nieuw aan de variant uit 2023 is de integratie van het Thread-protocol. Daarmee biedt de hub ondersteuning voor Matter: de nieuwste smarthomestandaard. Op de voorganger ontbrak ondersteuning voor die standaard.

Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi 5 en Bluetooth LE 5-ondersteuning blijven behouden op de nieuwe Homey-hub. Wel moet de hub veel sneller zijn werk kunnen doen. Voor Zigbee en Z-Wave geldt dat de Homey nu 1,5 keer zo snel zijn werk doet dan de oude Homey Pro. Volgens Athom werd ook ondersteuning van infrarood en 433MHz-signalen behouden. Die laatstgenoemde smarthomestandaard zou tot 1,2 keer sneller werken, claimt de fabrikant.

Hoe die snelheidswinst werd behaald? Athom spreekt van een wisselwerking tussen de snellere CPU en extra RAM. Die processor zou vijfmaal zo snel zijn, terwijl er tweemaal zoveel RAM aanwezig is (2 GB). Het opslaggeheugen werd ook meteen geüpgraded naar 8 GB. Naast de snellere processor en de verdubbeling van het werkgeheugen, zijn tot slot de Zigbee en Z-Wave antennes verbeterd.

Uitgelicht artikel philips hue bridge Voorlopig geen Matter voor Philips Hue-lampen

Uitgebreide Matter-ondersteuning

Athom laat Matter-ondersteuning niet alleen aankomen op het Thread-protocol. De fabrikant zegt dat zijn apps ook ondersteuning bieden voor Matter-apparaten. Zodoende kunnen fabrikanten van smarthomeapparatuur extra functies aan Homey-gebruikers bieden.

Werkt (volledig) offline

Uniek aan de Homey Pro is ook dat de smarthomehub te gebruiken is zonder de Homey-cloud te gebruiken. In principe ben je daarmee als eindgebruiker volledig onafhankelijk van de fabrikanten van slimme apparatuur. Middels portforwarding kun je de Homey Pro (Early 2023) bovendien van buitenshuis bedienen.

Athom biedt nog wel cloudabonnementen aan voor 0,99 euro per maand. Met zo’n abonnement kun je back-ups maken van een Homey-systeem. Zulke back-ups kun je voortaan echter ook lokaal maken: een abonnement is dus niet meer vereist.

Prijzen en beschikbaarheid

De Homey Pro (Early 2023) is nu officieel verkrijgbaar in België en Nederland aan 399 euro. Het Nederlandse bedrijf verkoopt de smarthomehub via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business