Nieuws

Apple ziet verkopen iPhones weeral inzakken

Apple
© iStock
Apple heeft in het tweede kwartaal weer minder iPhones, iPads en Macs verkocht. Hierdoor zag de technologiegigant zijn omzet voor het derde kwartaal op rij dalen.

Apple gaf die informatie vrij tijdens de presentatie van de cijfers van het tweede kwartaal. De omzet van het tweede kwartaal kwam één procent lager uit dan een jaar eerder, op omgerekend 75 miljard euro (81,8 miljard dollar).

Die gedaalde omzet komt goeddeels op het conto van lagere iPhone-, iPad- en Mac-verkopen. Apple meldt bij de Services-tak juist records te hebben gebroken. Zo heeft het bedrijf inmiddels meer dan 1 miljard betalende abonnees. Ook wist Apple het voorbije kwartaal meer te verdienen aan advertenties, en verkocht het meer accessoires zoals AirPods.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 iPhone 15 Pro krijgt dunste schermranden ooit

Voor het lopende kwartaal wordt een meer rooskleurige verwachting afgegeven. De start van het nieuwe studiejaar zou een impuls geven aan de verkopen van het bedrijf. Of dit ook helpt de iPhone-verkopen te stuwen, blijft koffiedik kijken. Juist de vraag naar smartphones zou de komende tijd blijven dalen, stellen analisten.

Minder vraag naar iPhones

Apple-analist Ming-Chi Kuo is ook allerminst hoopgevend voor de iPhone 15-serie. Kuo zegt dat de vraag naar de aanstaande iPhonereeks lager ligt dan die voor de iPhone 14-serie. “Tenzij de vraag naar de iPhone 15 na de lancering beter is dan de marktverwachtingen, zullen de meeste leveranciers te maken krijgen met groeidruk”, voegt de analist toe.

Bloomberg-journalist Mark Gurman bracht eerder naar buiten dat Apple alvast minder exemplaren van de iPhone 15-reeks laat maken. Het bedrijf verwacht in totaal 85 miljoen stuks te verkopen: vijf miljoen exemplaren minder dan van de iPhone 14.

Hogere prijzen

Die gedaalde vraag zou de smartphonefabrikant willen opvangen met hogere prijzen. Prijsstijgingen moeten een deel van de omzetdaling opvangen, beredeneerde Gurman. Hoeveel duurder Apple zijn iPhone 15-reeks wil maken, ligt nog wel ter discussie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business