Nieuws

Microsoft Paint krijgt AI-functies

Microsoft Paint
© Microsoft
Microsoft zou intern werken aan AI-tools voor Paint. Mogelijk krijgt de fotobewerkingstool toegang tot tekst-naar-afbeeldingsfuncties.

Als er één tool is die niet bekendstaat om zijn (digitale) innovatie, is het wel Paint. Desondanks zou de fotobewerkingstool op termijn toegang krijgen tot AI-functies, meldt Windows Central. Volgens de website gaat het specifiek om tekst-naar-afbeeldingstools. Die tools biedt Microsoft momenteel aan in zijn Bing Image Creator – onderdeel van Bing Chat – en moet straks dus ook toegankelijk zijn via de Paint-app op Windows.

Nieuwe toekomst voor Paint

Momenteel zou Microsoft nog wel enkel experimenteren met de AI-functies in Bing. In de huidige staat kunnen gebruikers Paint afbeeldingen laten genereren op basis van tekstuele richtlijnen. Die AI-toepassing werd het voorbije jaar groots gemaakt door tools als DALL-E en Midjourney. Intussen brachten dus ook Microsoft (via Bing) en Adobe (Firefly) zulke beeldgeneratiediensten uit.

Of de functie werkelijk beschikbaar komt, is nog onzeker. Niettemin omdat de functie niet bepaald lijkt aan te sluiten bij het doel van Paint. Die app wordt nu vooral gebruikt voor eenvoudige correcties aan afbeeldingen en de creatie van dito ontwerpen. De publicatie onderstreept dan ook dat het nog onzeker is of Paint werkelijk een AI-toekomst in het verschiet heeft liggen.

AI in Foto’s-app

Een functie die zeker en vast onze aandacht trekt is de AI-integratie in de Windows Foto’s-app. Foto’s zou AI inzetten om objecten en personen in afbeeldingen te herkennen. Daarna moet het mogelijk zijn zulke elementen te kopiëren en elders te plakken.

Microsofts knipprogramma en camera-app worden mogelijk ook iets slimmer. Wel gaat het daarbij niet om AI-functies. Beide apps zouden OCR (Optical Character Recognition) ingebouwd krijgen. OCR kan tekst in afbeeldingen herkennen. Gebruikers zouden die tekst vervolgens kunnen kopiëren.

Het is mogelijk dat we op 21 september meer te horen krijgen over de toekomst van AI in Windows. Microsoft houdt op die datum een ‘speciaal evenement’. Naast aankondigingen over Windows, zou het bedrijf ook nieuwe Surface-laptops introduceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business