Nieuws

Mercedes-Benz opent eerste laadstations in het najaar

mercedes
© Mercedes-Benz
Mercedes-Benz gaat zijn netwerk van laadstations dit najaar beginnen uitbouwen. De constructeur mikt op hoge laadsnelheden tot wel 400 kW.

Het eerste Europese laadstation voor elektrische wagens komt in Mannheim, Duitsland. Wereldwijd gaat Mercedes-Benz zijn eerste laders neerpoten in Georgia (de Amerikaanse thuisbasis van het merk), Atlanta en Chengdu (China). Tegen het einde van 2024 wil de autobouwer wereldwijd 4.000 laadstations operationeel hebben (waarvan de helft in de VS). Dat meldt het bedrijf op zijn Amerikaanse website.

Opladen aan 400 kW

“Afhankelijk van de regio bieden laadstations een snelheid tot wel 400 kW, via het CCS2-laadsysteem in Europa (CCS1 in Noord-Amerika). Ook de NACS-standaard die Tesla gebruikt, wordt ondersteund, net als het Chinese GB/T”, laat Mercedes weten. De constructeur beloofde ook dat elk voertuig aan zijn maximale ondersteuning opgeladen kan worden. Het moet wachttijden tot een minimum beperken.

In eerste instantie wilde Mercedes Amerikaanse EV-rijders toegang geven tot het Supercharger-netwerk van Tesla. Daarvoor zou wel een CSS-naar-NACS-adapter nodig zijn. Dat plan blijkt dus te ingewikkeld, waardoor de autobouwer de Tesla-standaard gewoon gaat opnemen in zijn laders. Of dat ook zo in Europa zal zijn, is niet helemaal duidelijk.

Laadstations met andere merken

De deal die Mercedes daarvoor maakte met Tesla staat wel los van zijn eigen laadnetwerk. De Duitse autobouwer kondige vorige maand nog aan dat hij gaat samenwerken met zes andere constructeurs, waaronder BMW, GM, Honda, Hyundai, Kia en Stellantis, om een netwerk van 30.000 snelle laadstations te maken die dus niet merkgebonden zijn. Of in Europa dezelfde afspraken zullen gelden, is nog koffiedik kijken.

Uitgelicht artikel Tesla Tesla-batterijleverancier vestigt snellaadrecord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business