Nieuws

Lenovo lanceert 4K-monitor met 3D-capaciteiten, geen bril nodig

Lenovo 3D monitor
© Lenovo
Lenovo lanceert op IFA een wel heel opmerkelijke monitor: eentje waarmee je 3D-beelden kan bekijken zonder bril.

Een tijdlang waren 3D-tv’s hét hebbeding voor wie zijn thuiscinema een upgrade wou geven. Een tekort aan 3D-content om op die tv’s te kijken zorgde er echter voor dat 3D in de woonkamer maar een kort leven beschoren was. Op IFA komt Lenovo met een 3D-monitor die 3D naar het (thuis)kantoor brengt.

Het gaat om de Lenovo ThinkVision 27- een 27 inch IPS-monitor die 4K-kwaliteit weet te tonen. Vanop een afstand lijkt de monitor met een verversingssnelheid van 60 Hz niet echt iets speciaals aan te bieden. Tot je van schermmodus wisselt en de zogenaamde ‘3D Explorer’ activeert: het scherm zal dan 3D-beelden tonen, zonder dat je daarvoor een bril hoeft op te zetten.

Om 3D-beelden te tonen zijn in feite twee afzonderlijke beelden nodig: een voor het linkeroog en een voor het rechteroog. Door deze twee beelden over elkaar te plaatsen, krijg je een 3D-effect. Het is exact op deze manier dat Lenovo het op de ThinkVision 27 bewerkstelligt: de monitor kapt het 4K-scherm als het ware in twee. Door je oogbewegingen te volgen, kan Lenovo ervoor zorgen dat het 3D-effect er goed blijft uitzien.

Content creators

De monitor wordt vooral gericht op content creators. Met de ThinkVision 27 zouden ze niet alleen beelden in 3D kunnen maken, maar ook de 2D-modus zou voldoende kleuraccuraatheid bieden om creatief werk op te doen. Voorwaarde om in 3D te werken, is wel dat de app dat ondersteunt. Daarvoor biedt Lenovo een Software Development Kit aan, opdat ontwikkelaars hun apps met het scherm kunnen doen samenwerken.

Voor je de monitor in huis haalt, is het wel belangrijk om te weten dat er een aantal systeemvereisten aan vasthangen. Je hebt minstens een Intel Core i5-CPU van de zevende generatie nodig, 16 GB aan RAM-geheugen en een Nvidia GeFroce GTX 1050-GPU. Jezelf aansluiten kan via een van de twee HDMI 2.1-poorten, Displayport 1.4 of usb-c. Heb je een recente laptop liggen met discrete GPU en 16 GB aan RAM-geheugen? Dan zal je zelfs vanop je laptop kunnen werken in 3D.

De 3D-monitor zal in begin 2024 op de markt komen. De prijs ligt op 2.999 euro.

Uitgelicht artikel Lenovo Legion Go AR Bril Lenovo komt met AR-bril om te gamen
3dIFA 2023lenovomonitor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals