Nieuws

Samsungs XR-headset zou geuren verspreiden

© iStock / MStudioImages
Samsung werkt al lange tijd aan een XR-headset. Nu raakt bekend dat er aan die headset een geurtje hangt: de geur van wat je in VR ziet.

Samsung, Google en Qualcomm werken al een hele tijd samen aan een XR-headset. Daarvoor zou Google de software, Qualcomm de chips en Samsung de hardware leveren. Een tijd geleden raakte bekend dat het Koreaanse technologiebedrijf de lancering van zijn headset wou uitstellen. De gewonnen tijd moet vooral dienen om Apple en hun Apple Vision Pro in te halen. Daarvoor haalt Samsung de grote middelen boven. Volgens X-gebruiker @Tech_Reve zou Samsung werken aan unieke eigenschappen, namelijk tast en geur.

Aanraakgevoelig

De vraag is natuurlijk hoe Samsung dat precies wil doen en daarover zegt de lekker niets. Voor de aanraakgevoeligheid lijkt de situatie redelijk vanzelfsprekend te zijn. Om ergens een touchscreen of touchpad te integreren, is er natuurlijk een oppervlak nodig. De kans is groot dat dat oppervlak de headset zélf wordt. Je zou dan, zoals je met oortjes en koptelefoons al vaak kan, het apparaat kunnen bedienen door het aan te raken.

Headset met een geurtje aan

Onze reukzin is een ander paar mouwen: geuren zijn namelijk niet zo makkelijk na te bootsen als beelden. Wellicht zal je, afhankelijk van wat er door de headset te zien is, een bepaalde geur kunnen ruiken. Wandel je door een bos? Dan zal je bijvoorbeeld de bomen kunnen ruiken. De vraag is alleen hoe ver het nabootsen van geur zal gaan: gaat het om simpele en opervlakkige geuren of gaat het om complexe en samengestelde reukervaringen?

De details zijn momenteel nog ongekend. Of je in racinggames warm rubber kunt ruiken en in kookspellen alle ingrediënten, dat is nog onzeker. De technologie waar @Tech_Reve naar verwijst, zou op 5 oktober aangekondigd worden. Samsung organiseert dan het LSI Tech-evenement.

Verder zou Samsung zijn headset ook op visueel vlak hebben aangescherpt. Die zou nu zo’n 3.000 pixels per inch (PPI) laten zien. De Apple Vision Pro doet het nog steeds beter, met ongeveer 3400 PPI. Samsung is dus erg creatief geweest met de verbeteringen die hun XR-headset uiteindelijk zou krijgen. Of de verbeteringen daadwerkelijk iets aan de ervaring zullen toevoegen, dat is koffiedik kijken. Of in dit geval: koffiedik ruiken.  

Uitgelicht artikel VR XR headset Samsung stelt XR-headset uit om Apple Vision Pro te evenaren

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business