Nieuws

Yelp lijst alle zaken met valse klantreviews op

Yelp
© iStock / Michael Vi
Zin om iets te gaan eten of drinken, maar weet je niet goed waar? De kans is groot dat je dan Yelp opent. In die app kunnen cafés en restaurants zichzelf laten oplijsten, waarna gebruikers recensies kunnen achterlaten.

Over de jaren heen ontdekte Yelp dat een groot aantal eetgelegenheden hun rating op het platform kunstmatig ophoogden. Dat gebeurde op de meest klassieke manier denkbaar: klanten betalen, zij het met gratis eten of drinken, om een positieve review achter te laten. Verschillende bedrijven zouden ook effectief ghostwriters hebben ingehuurd om een goede recensie achter te laten.

Gebruikers in de VS kunnen er nu voor zorgen dat ze daar niet in trappen. Yelp lanceert namelijk een index waar alle bedrijven met ‘verdachte’ reviews staan opgelijst – “The Wall of Shame”, zoals ze de lijst bij Engadget noemen. Als Yelp op de hoogte is van valse reviews, dan kreeg de zaak in het verleden een grote waarschuwing op de Yelp-pagina. Zo moeten gebruikers weten dat de Yelp-rating misschien toch niet helemaal klopt. Dat het bedrijf een volledige lijst online zwiert, met daarop alle zaken die aan zulke praktijken deelnamen, is echter ongehoord. Op de lijst staan alle zaken die in het verleden al een waarschuwing kregen, samen met alle zaken die momenteel een waarschuwing op hun pagina hebben staan.

Kruistocht tegen fake reviews

In Amerika wordt zwaar opgetreden tegen valse reviews. De Federal Trade Commission stelde onlangs nog voor om valse reviews zwaar te bestraffen. Bedrijven die betrapt worden zouden onder de legislatie boetes kunnen krijgen tot 50.000 dollar. Yelp laat weten dat het achter zo’n wetgeving staat – en maakt dat nu opnieuw duidelijk door de lijst te publiceren.

Ook in Europa zijn er wetten die consumenten moeten beschermen tegen valse reviews. Van tijd tot tijd nemen bevoegde autoriteiten daarvoor een aantal websites onder de loep. Tijdens een staalname in januari 2022 bleek dat 144 van de 223 websites niet helemaal in orde waren. Of de EU daarbij ook oog heeft voor recensies op platforms als Yelp, Tripadvisor, Google, Uber Eats of Deliveroo? Dat lijkt niet het geval te zijn. In ieder geval moeten websites wel transparant zijn over de manier waarop klantreviews afgehandeld worden – betalen voor en het plaatsen van valse klantreviews mag niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business