Nieuws

Intel veroordeeld tot 377 miljoen euro boete wegens sabotage AMD

Intel boete
© iStock / JHVEPhoto
376,36 miljoen euro: dat is het boetebedrag dat Intel van de Europese Commissie moet ophoesten. De beslissing komt er na een serie antitrustzaken, waarin blijkt dat Intel de concurrentie actief tegenwerkte.

De zaak tussen Intel en de Europese Commissie speelt al sinds 2009. In eerste instantie werd Intel toen veroordeeld tot een boete van 1,06 miljard euro. De chipfabrikant ging echter in beroep, waarna de zaak langs verschillende Europese rechtbanken passeerde.

Terug naar 2009

In 2009 veroordeelde Europese Commissie Intel tot een boete omdat de chipfabrikant actief stokken tussen concurrerende wielen stak. Meer specifiek zocht de fabrikant contact met merken als HP, Dell en Lenovo om ze te overhalen hun volledige chipvoorraad bij Intel te halen. Meer nog: onderzoek wees uit dat Intel verschillende fabrikanten betaalde om producten met concurrerende chips te annuleren, of om de verkoopkanalen ervan te beperken. De Europese Commissie noemt dit “naakte restricties”.

Zo zou Intel in de periode tussen november 2002 en mei 2005 HP overhaald hebben om zakelijke AMD-toestellen enkel aan kleine en middelgrote bedrijven te verkopen. Acer zou de lancering van een AMD-laptop dan weer enkele maanden uitgesteld hebben, onder invloed van Intel. Bij Lenovo zorgde de chipfabrikant er eveneens voor dat laptops met AMD-chips een halfjaar later in de rekken lagen. Intel zou aan de hardwarefabrikanten voorwaardelijke kortingen hebben aangeboden. De chipmaker betaalde de fabrikanten bovendien, al is niet geweten over welke bedragen het gaat.  

Boete eerst geschrapt

Het Europese Gerecht besloot vorig jaar echter dat de boete van 1,06 miljard euro wat te hoog gegrepen was. Intel werd met dat bedrag in feite veroordeeld voor twee inbreuken: het aanbieden van voorwaardelijke kortingen en de ‘naakte restricties’, waarmee het bedrijven betaalde om de lancering van bepaalde hardware uit te stellen. Volgens het Gerecht zou die eerste aanklacht niet voldoende bewezen zijn, waardoor dat deel van de boete kwam te vervallen. Alleen: het was niet echt duidelijk welk bedrag nu aan welke aanklacht verbonden was. Om die reden werd de boete van 1,06 miljard euro geschrapt.  

De Europese Commissie komt nu met een nieuw boetebedrag. De 376,36 miljoen euro dat het nu moet betalen, heeft betrekking tot die naakte restricties. Iedereen lijkt het over dat boetebedrag eens te zijn: noch Intel, noch de Europese Commissie tekende beroep aan tegen de beslissing. Binnenkort zou wel nog een bijkomende boete kunnen volgen. De Europese Commissie tekende namelijk bezwaar aan tegen de beslissing over de kortingen.

Uitgelicht artikel Intel en AMD strijd marktaandeel Titanenstrijd AMD en Intel op keerpunt beland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business