Nieuws

Bing verwelkomt beeldengenerator DALL-E 3

Bing Chat
© Microsoft
Microsoft mag technologie van OpenAI gebruiken in zijn producten en dat doet het volop, nu met DALL-E 3 in Bing.

Microsoft inntegreert opnieuw een stuk technologie van OpenAI in zijn producten. Deze keer gaat het niet om een taalmodel zoals GPT-4, maar om een beeldgenerator. Microsoft integreert namelijk de tekst-naar-beeldgenerator DALL-E 3 in de Bing-AI-diensten.

DALL-E 3 is een verbeterde versie van eerdere tekst-naar-beeldmodellen. Met de nieuwste versie van de generator kunnen veel meer details gegenereerd worden en is de kwaliteit van gegenereerde beelden een pak beter. Microsoft duidt ook aan dat DALL-E 3 veel beter met menselijke kenmerken overweg kan dan zijn vorige versies. Handen en gezichten zien er met DALL-E beter uit dan voordien. Hetzelfde geldt voor tekst die in gegenereerde afbeeldingen moet voorkomen: ook die moet nu leesbaar zijn.

Risico’s

Door DALL-E 3 in Bing te integreren, maakt Microsoft het voor iedereen mogelijk om beelden te genereren. Dat is niet zonder risico: de afgelopen maanden werd meermaals gewaarschuwd voor valse AI-beelden. Gegenereerde beelden zouden namelijk ingezet kunnen worden in verkiezingscampagnes een over het algemeen ingezet kunnen worden voor desinformatie.

Uitgelicht artikel ChatGPT Bing “Bing blijft gratis”, zegt Microsoft

Door de beeldgenerator publiek toegankelijk te maken, stijgt natuurlijk ook de kans dat zulke ‘valse’ beelden gegenereerd worden. Microsoft bouwt echter een aantal mechanismen in die dat moeten voorkomen. Zo krijgt elk beeld dat je genereert een onzichtbaar watermerk. Dat watermerk geeft aan wanneer het beeld gemaakt werd en vertelt er meteen bij dat er AI aan te pas kwam.

De vraag is natuurlijk hoe effectief dat is: een onzichtbaar watermerk kan je natuurlijk niet zien. Om die reden bouwt Microsoft een tweede veiligheidsmechanisme in: een contentmoderatiesysteem dat schadelijke en ongepaste beelden blokkeert. Je zal met de beeldengenerator dus geen naakt kunnen genereren. Hetzelfde geldt voor plaatjes die haatspraak of illegale activiteiten afbeelden: ook die zal je niet aan Bing kunnen vragen.

Hoe gebruik ik DALL-E 3?

Je kan DALL-E 3 gebruiken door naar bing.com/create te surfen. Daar kan je opdrachten aan de bot geven, waarna die ermee aan de slag gaat. De dienst is bovendien volledig gratis.

Beeld via Bing. Prompt: Robot die op de maan zit en een computer gebruikt op de aarde. Op de achtergrond zie je het heelal en allerlei planeten, waaronder Jupiter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business