Nieuws

Pas op met Refurbished.be: kampt met klachtenregen

Refurbished smartphones
Bestellingen die niet of veel te laat geleverd worden en geld dat niet wordt teruggestort: er lijkt het een en ander niet in de haak bij Refurbished.be, meldt het Nederlandse Radar.

Het consumentenprogramma besteedde deze week tijd aan de misstanden bij Refurbished.nl en .be. Bestellingen worden vaak heel laat óf zelfs niet geleverd. Daarnaast zou de verkoper van refurbished telefoons, laptops en tablets regelmatig bestellingen annuleren. Klanten die hun geld terugvragen en daar toezegging van krijgen, blijven alsnog met lege handen achter. Bovendien zou de klantenservice van de webwinkel zeer slecht bereikbaar zijn.

Die signalen ontving Radar in zijn eigen inbox. Nader onderzoek wijst uit dat er het een en ander niet in de haak is bij het bedrijf achter Refurbished.nl, dat ook de gelijknamige Belgische website uitbaat: Refurbished.be. Op Trustpilot vond het 567 1-sterrenreviews, met daarin veel dezelfde klachten. Die lijken zeker en vast niet exclusief aan de Nederlandse webwinkel. Ook Refurbished.be is niet bepaald geliefd onder Trustpilot-reviewers. Van de 108 reviewers geeft 84 procent de webwinkel één ster.

‘Niet veel aan de hand’

Het gros van de negatieve reviews is afkomstig uit de laatste drie maanden, concludeert Radar. Het is onduidelijk hoeveel klanten werkelijk last hebben van de problemen. Opvallend is wel dat de site, ondanks de leveringsproblemen, blijft stunten met zijn ‘vandaag besteld, morgen in huis’-belofte. Er is volgens het bedrijf ‘niet veel’ aan de hand. “We hebben een aantal technische problemen gehad met leveranciers. Dat heeft als gevolg dat er dubbele producten zijn besteld, en producten niet op voorraad waren”, aldus directeur Joost Angelier.

Uitgelicht artikel iPhone Swappie verkoopt refurbished iPhones op B2B-markt

Angelier zegt dat het bedrijf de terugbetalingen voor klanten ‘één voor één verwerkt’. Klanten zijn hun geld dus niet kwijt, klinkt het. Wat de klantenservice betreft: daar zou Refurbished simpelweg last hebben gehad van onderbezetting. De drukte bij de klantenservice zou alweer afnemen. Over twee tot drie weken zou alles zijn opgeruimd, sluit Angelier af. De directeur deed die uitspraak, zo zegt Radar, op donderdag 5 oktober.

(Te) snel gegroeid

Een kleine speler op de refurbished markt is het bedrijf alvast niet. Emerce reikte het bedrijf in 2020 nog de Ecommerce50-award uit als snelst groeiende e-commerce bedrijf van Nederland. Het heeft er veel schijn van dat het bedrijf net iets té snel is gegroeid. In 2021 werd al een groep aangemaakt op Facebook genaamd ‘Gedupeerden van Refurbished.nl’. Sindsdien namen meer dan 300 mensen deel aan de groep.

Voorlopig is onduidelijk hoe de situatie exact afloopt. Waakzaamheid is geboden mocht je een telefoon bij de webwinkel willen kopen. Direct een refurbished smartphone aanschaffen? Kijk ook eens bij een van ‘s werelds grootste refurbished-verkopers: Swappie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business