Nieuws

Google lanceert hele reeks toegankelijkheidsfeatures

toegankelijkheidsfeatures
© Google
Google heeft een hele reeks toegankelijkheidsfeatures onthuld die de zoekreus gaat uitrollen voor Maps, zijn zoekfunctie en Google Assistant. Er komen ook nieuwe features voor de camera's van zijn Pixel-telefoons.

De focus van de update ligt dit keer bij toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Maps-gebruikers kunnen hun routes straks zo plannen dat ze geen trappen tegenkomen. Google merkt op dat die feature ook van pas kan komen voor wie al reizend bagage meesleurt of voor ouders die een kinderwagen voortduwen. Die nieuwe optie rolt Google binnenkort gefaseerd uit voor de iOS- en Android-versies van Maps. Wanneer onze regio aan de beurt is, valt nog af te wachten.

De toegankelijkheidsoptie voor rolstoelgebruikers zal automatisch toegepast worden op je wandelroutes, als je die aan hebt gezet in je voorkeuren. Het rolstoelicoontje kan je ook voor elke route manueel aantikken via het menu (de drie puntjes bovenaan het scherm). Daarnaast wordt het ook makkelijker om winkels en horecazaken te vinden die goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Bedrijven kunnen dat op hun eigen Google-pagina aangeven, waarna de feature zichtbaar wordt in Maps, maar ook bij zoeken in Google.

Lens in Google Maps

Verder gaat Google zijn schermlezer Lens beter integreren in Maps. Het wordt een soort tool met augmented reality die je specifieke zaken zoals geldautomaten of openbare toiletten moet helpen vinden aan de hand van de camera van de smartphone. Wanneer je in een bepaalde buurt niet zo bekend bent, zal je op het camera-icoontje kunnen tikken en je telefoon mee laten kijken om je te oriënteren. Het hulpmiddel richt zich vooral op blinden en slechtzienden en is vanaf vandaag beschikbaar op iOS. De Android-versie volgt later dit jaar.

Daarnaast zal het Vergrootglas voor Pixel-toestellen je camera gebruiken om in te zoomen op details uit de echte wereld die zich ver van je vandaan bevinden. Kleurenfilters en nieuwe helderheids- en contrastopties moeten tekst in menu’s en documenten beter leesbaar maken. De nieuwe app is beschikbaar voor de Pixel 5 en alle nieuwere telefoons van Google, behalve de Pixel Fold.

Slimmere Google Assistant

Tot slot profiteert ook Google Assistant van de toegankelijkheidsupdates. Zo komen er nieuwe Routines die nog beter instelbaar zijn. Je kan zo’n Routine toevoegen als snelkoppeling van je startscherm, de grootte ervan aanpassen en er je eigen beeld voor gebruiken. “Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort personalisatie bijzonder handig kan zijn voor mensen met cognitieve beperkingen of aandoeningen”, verklaart Eve Andersson, Senior Director bij Googles Products for All. De zoekgigant deed daarvoor inspiratie op bij zijn Action Blocks, gepersonaliseerde snelkoppelingen.

Uitgelicht artikel Google Maps Google Maps op Android toont het lokale weer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business