Nieuws

Camera’s in je Tesla controleren of je slaperig bent

Tesla
© Tesla
Tesla heeft naar verluidt een functie geïmplementeerd die kan controleren of je slaperig bent. Enkel Europese Tesla-klanten krijgen met deze ‘Driver Drowsiness Warning’ te maken.

Tesla lijkt de functie zonder aankondiging te hebben toegevoegd aan de Europese Model 3. Dat zegt Electrek, die de functie terugvond in Europese handleidingen van de EV. Volgens de handleiding valt de functie onder Tesla’s ‘actieve veiligheidsfuncties’. Bestuurders die in slaap dreigen te vallen, worden daar door de veiligheidssystemen op geattendeerd. Hierbij letten de systemen op twee aspecten: enerzijds het rijgedrag en anderzijds de gezichtsuitdrukkingen van de bestuurder.

Voor het herkennen van gezichtsuitdrukkingen gebruikt Tesla de camera’s aan boord van de Model 3. Het is niet de eerste keer dat ze die camera’s gebruiken om de oplettendheid van een bestuurder in de gaten te houden. Eerder werd dit al gebruikt voor het Autopilot-systeem. Dat rijhulpsysteem – dat wordt gezien als opmaat naar autonoom rijden – wordt uitgeschakeld als bestuurders niet alert (genoeg) zijn.

Driver Drowsiness Warning wordt ingeschakeld als een bestuurder minimaal 10 minuten lang harder dan 65 km/u rijdt. Als het systeem detecteert dat een bestuurder niet oplet, stuurt het een auditieve en visuele melding uit. De melding op het scherm verdwijnt pas als de bestuurder “veilig in staat is” het voertuig te besturen. Hiermee hoopt Tesla ongelukken door slaperigheid te voorkomen.

Niet uit te schakelen

Bestuurders die het actieve veiligheidssysteem willen uitschakelen, krijgen hier wel de mogelijkheid toe. Hiervoor kunnen ze terecht bij de instellingen van de veiligheidssystemen. Die actie moeten ze iedere rit herhalen. Zoals ook voor andere veiligheidssystemen geldt, schakelt Tesla de Driver Drowsiness Warning elke rit opnieuw in.

Uitgelicht artikel Tesla Model 3 wit Prijzen Tesla Model 3 zijn weeral verlaagd

Momenteel lijkt het rijhulpsysteem enkel op de Model 3 beschikbaar. Of andere modellen, zoals de Model S, X en Y, dit systeem ook ontvangen is momenteel niet bekend. Veel nieuws hoeven we daar ook niet over te verwachten; de functie kwam ook uit het niets beschikbaar op de Tesla Model 3.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business