Nieuws

Microsoft deelt financiële resultaten Q1 2024: Office, Cloud en Xbox brengen op

Microsoft Q1 2024
© iStock / tomhoryn
Microsoft deelt de financiële resultaten voor het eerste kwartaal van fiscaal 2024. De inkomsten komen vooral uit Microsoft 365 en cloudproducten, maar minder uit pc’s.

Microsoft kan met de financiële resultaten van Q1 2024 een totale omzet van 56,5 miljard euro voorleggen. Daarmee ligt de omzet 13% hoger dan in Q1 2023. Ook de inkomsten van de technologiereus zijn het afgelopen jaar gestegen. Ze gingen namelijk met 27% omhoog, naar 22,3 miljard dollar.

Daarbij valt vooral op dat die inkomsten niet uit Microsofts hardware komen. Of het nu gaat om de Surface-apparaten van Microsoft, de verschillende accessoires die de fabrikant verkoopt of zelfs de HoloLens: over de hele lijn verdiende Microsoft zo’n 22% minder aan zijn hardware dan vorig jaar. Naar alle verwachting zou dat ook volgend kwartaal het geval zijn, al schat het bedrijf dat de daling dan iets kleiner zal zijn, tussen de 10 en 20 percent.

De inkomsten uit het Windows-besturingssysteem zijn dan weer gestegen. Fabrikanten betalen namelijk kosten om Windows op laptops te mogen installeren. De inkomsten daaruit zijn met 4% gestegen. Het afgelopen jaar is de computermarkt een beetje in het slop geraakt en werden er wereldwijd minder toestellen verkocht. Dat Microsoft dus meer inkomsten uit zijn besturingssysteem haalt, komt dus enigszins als een verrassing. De techreus voorspelt voor Q2 2024 een lichte stijging van dat bedrag.

Xbox en Game Pass

Met de overname van Activision Blizzard heeft Microsoft laten zien dat het hen menens is op de gamingmarkt. Dat Xbox alsmaar belangrijker wordt voor Microsoft blijkt ook uit de kwartaalresultaten. De inkomsten uit Xbox-content en -diensten is het afgelopen kwartaal met 13% gestegen. Die inkomsten zijn deels afkomstig uit het Xbox Game Pass-abonnement, al deelt Microsoft niet mee hoeveel mensen er precies zo’n abonnement hebben afgesloten. In januari 2022 zouden dat er 25 miljoen geweest zijn, maar sindsdien deelde Microsoft de aantallen niet meer mee.

Hoewel de inkomsten uit gaming en het Game Pass-abonnement gestegen zijn, zijn de inkomsten uit de Xbox-hardware gedaald met 7%. Als het om gaming gaat staat er wel nog een en ander op het programma. Microsoft finaliseerde eerder deze maand de overname van Activision Blizzard, waar de komende maanden ongetwijfeld nog aankondigingen uit voortkomen. De gaminginkomsten zouden naar volgend kwartaal dan ook kunnen stijgen met 40 à 50%.

Microsoft Office, Teams & Cloud

De allergrootste inkomstenbron zit echter in de cloud. De clouddiensten die Microsoft aanbiedt zijn, samen met Microsoft 365, goed voor het overgrote deel van Microsofts inkomsten. Vooral wat betreft die Microsoft 365-abonnementen boert het bedrijf goed: het aantal abonnees is met 18% gestegen, naar 76.6 miljoen abonnementen. Ook de clouddiensten van Microsoft zijn het afgelopen kwartaal gegroeid. Microsoft maakt het dan ook alsmaar makkelijker om cloudversies van zijn kantoorsoftware te gebruiken. De inkomsten uit commerciële Office-producten is met zo’n 18 percent gestegen.

Hetzelfde kan gezegd worden voor Microsoft Teams, dat nu zo’n 320 miljoen maandelijkse gebruikers kan tellen. Volgens Microsoft-CEO Satya Nadella zitten daar zo’n 10.000 betalende Teams Premium-klanten bij.

Ook uit de cloudbusiness van Microsoft regent het inkomsten: Microsoft Cloud was goed voor 24,3 miljard dollar in Q1 2024, een vermeerdering van 19 percent. De inkomsten uit Azure en andere clouddiensten zijn dan weer gestegen met 29%.

Uitgelicht artikel callcenter Indiase speurders doeken frauduleuze callcenters op met hulp van Microsoft en Amazon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business