Nieuws

Windows 12 zal gewoon gratis blijven

Windows 12
© Unsplash / Windows
Betalen voor Windows 12? Heel wat gebruikers reageren misnoegd, al blijkt dat uiteindelijk nergens nodig voor te zijn.

Het gerucht dat Windows 12 een betalend besturingssysteem zou worden, waarvoor je elke maand een bedrag naar Microsoft moet overmaken, doet al enige tijd de ronde. Die berichtgeving is echter flink overdreven: vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de volgende Windows-versie geld zal kosten.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat het geld kostte om het besturingssysteem van je pc bij te werken. Pas met Windows 10, dat in 2015 op de markt kwam, konden gebruikers voor het eerst gratis hun pc upgraden. Ook de update naar Windows 11 werd gewoon gratis aangeboden. Met andere woorden: Windows kost geen geld om te gebruiken. Geruchten menen dat het in Windows 12 anders zal zijn: Microsoft zou namelijk een abonnementendienst integreren in het OS. Daarbij zou je, met een maandelijkse bijdrage, toegang kunnen krijgen tot een aantal unieke AI-functies.

Daar blijkt echter niets van te kloppen: Microsoft werkt niet aan een abonnementsformule voor Windows en zal je ook geen geld vragen om het OS bij te werken. Van waar de geruchten dan komen? Die zouden volgens Windows Latest zijn voortgekomen uit de IoT Enteprise Subscription voor Windows 11. Voor die zakelijke versie van het Microsoft-besturingssysteem betalen bedrijven wel een bedrag aan de ontwikkelaar. Windows 12 wordt echter nooit genoemd naast zo’n abonnementsformule.

Met andere woorden: het abonnement waar je al even over kan lezen dient voor een zakelijke Windows 11-versie, niet voor Windows 12.  

Windows 12 in herfst 2024

Windows 12 staat intern gekend onder een aantal namen, waaronder ‘vNext’ en Windows 24H2. Die laatste naam geeft aan wanneer het besturingssysteem zou moeten verschijnen: in de tweede helft van 2024. Microsoft heeft zelf het bestaan van het nieuwe OS nog niet bevestigd.

Wel weten we al dat het nieuwe besturingssysteem zich zal focussen op AI. AI zal dan ook volledig in het besturingssysteem geïntegreerd worden. Om dat ook voor minder sterke apparaten in goede banen te leiden, zal er heel wat in de cloud gewerkt worden. Verder werkt Microsoft aan nieuwe, eigen chips. Daarbij zou het gaan om zuinigere ARM-chips, die mobiele Windows 12-apparaten een flinke boost moeten kunnen geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business