Nieuws

Windows 12-upgrade gaat je geld kosten

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Gebruikers die straks naar Windows 12 willen upgraden moeten daar financieel voor inboeten. Microsoft zou namelijk geld gaan vragen voor de OS-upgrade.

Windows 10 was in veel opzichten een bijzonder besturingssysteem. Zo was het ook één van de eerste – en zeker het grootste – besturingssysteem met een gratis upgrade-optie. Dit hield in dat Windows 7 en Windows 8/8.1-gebruikers gratis naar Windows 10 konden overstappen. Microsoft deed daar nog een schepje bovenop door te stellen dat het besturingssysteem ‘gratis zou blijven’: hiervoor zou het steeds systeem OS-level upgrades aanbieden. Met Windows 12 lijkt daar alsnog een einde aan te komen, meldt het Duitse Deskmodder.

De publicatie meldt dat Microsoft zou denken aan een abonnementsvorm voor zijn aanstaande OS-versie. Hoe dit abonnement exact in elkaar steekt, blijft wel ongeweten. Wel wordt duidelijk dat er twee type abonnementen beschikbaar komen: gebruiker- en apparaatgebaseerde abonnementen.

Met zulke abonnementen krijgen gebruikers mogelijk ook toegang tot alle AI-functies. Momenteel is de exacte invulling simpelweg nog onbekend. Deskmodder houdt ook een slag om de arm: Windows 12 zou mogelijk ook als ‘gratis’ upgrade beschikbaar komen. We kunnen ons indenken dat die versie uitgebreide AI-mogelijkheden – allicht inclusief Copilot – mist. Degenen die daar gebruik van zouden willen maken, moeten daar dan maandelijks voor betalen.

Nog een abonnement

In een wereld waarin alles een abonnement is, zou een abonnement op Windows 12 zeker en vast passen. Microsoft heeft bovendien voldoende ervaring met abonnementen – alle andere diensten die het bedrijf aanbiedt, zijn standaard beschikbaar als abonnement. Bovendien stapt steeds meer software over op abonnementen: Adobe Creative Cloud is intussen niet meer weg te denken.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Populariteit Windows 11 blijft achterlopen

Wederom: dat zijn puur speculaties vanuit onze kant. De enige aanwijzing hiervoor is wat gewijzigde code in de Windows Canary-versie. Een versie waarvan gedacht wordt dat hij later als ‘opmars’ dient naar Windows 12. Microsoft houdt z’n kaken vooralsnog stijf op elkaar en rept geen woord over het OS. Verrassend is dat niet per se: de lancering zou ten vroegste eind 2024 moeten plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business