Nieuws

Microsoft lanceert prijzige Surface Laptop Go 3

Microsoft Surface Laptop Go 3
© Microsoft
Microsoft heeft donderdag de vernieuwde Surface Laptop Go 3 en Surface Laptop Studio 2 geïntroduceerd. De laptops zijn vanaf 3 oktober verkrijgbaar.

Traditiegetrouw volgt na de zomervakantie Microsofts Surface-evenement. Ditmaal stond het evenement in het teken van de Surface Laptop Go 3 en Surface Laptop Studio 2. Met de eerstgenoemde spreekt Microsoft met name gebruikers aan die hun laptop op reis meenemen. Het is ook echt een lichtgewicht laptop, met een gewicht van 1,13 kg. De Surface Laptop Studio 2 staat daar lijnrecht tegenover: prestaties zijn daarbij het voornaamste focuspunt, met keuze uit tot een Geforce RTX 4060 of RTX 2000-GPU.

Surface Laptop Go 3

Zoals gezegd: de Laptop Go 3 is een laptop die je gemakkelijk op sleeptouw neemt. Hoewel het een nieuwe generatie Laptop Go is, is het in de basis eigenlijk dezelfde laptop. Het 12,4-inch-scherm, de magnesium behuizing en de beperkte poortselectie: dat blijft allemaal gelijk. Nieuw is ditmaal Intels 12e generatie Intel Core i5-1235U-processor met 10 cores en 12 threads.

Laptop Go 3
© Microsoft

Daarnaast sleutelde Microsoft aan de opslagconfiguratie van de laptop. Voortaan wordt de Laptop Go 3 standaard geleverd met 8 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen. De uitgaande generatie werd in de basis geleverd met 4 GB RAM en 128 GB opslag. Dat tijdperk is nu voorbij. Voor gebruikers die iets meer RAM en/of opslag wensen is er bovendien een configuratie met 16 GB RAM en 512 GB opslag.

Prijs fors verhoogd

Tezamen met die upgrades volgt ook een nieuw prijskaartje. Het basismodel met 8 GB RAM en 256 GB opslag kost je nu 899 euro. Ter vergelijking: de uitgaande Laptop Go 2 kostte 669 euro in België en Nederland.

Surface Laptop Studio 2

Met de Laptop Studio 2 ligt de focus op prestaties. Dit zien we om te beginnen bij de processor die Microsoft verkiest: Intels Core i7-13800H, met 14 cores en 20 threads. Het basismodel wordt met 16 GB RAM en 512 GB opslag geleverd, maar de laptop is in België te configureren tot 64 GB RAM en 1 TB opslag.

Er zijn ook verschillende grafische kaarten leverbaar. Het basismodel komt met de Intel Iris Xe-GPU, die in de processor zit ingebakken. Voor dedicated GPU’s heb je keuze uit Nvidia’s Geforce RTX 4050 en 4060, of de zakelijke Nvidia RTX 2000. Via de Microsoft-store is wel enkel de RTX 4050 leverbaar.

Laptop Studio 2
© Microsoft

Nieuw is ten slotte de Intel NPU (neural processing unit), een usb-a-poort en microSD-kaartlezer. De laptop is verder goeddeels gelijk aan zijn voorganger, met hetzelfde 14,4-inch-scherm met 120 Hz beeldverversing. Ook het scharnier van dat scherm (Dynamic Woven Hinge) blijft behouden en laat je het scherm in allerlei hoeken positioneren. De laptop bevat ook nog dezelfde 58 Wh-batterij als in zijn voorganger.

Uitgelicht artikel microsoft surface duo 2 Microsoft zet streep door nieuwe Surface-smartphones

Leverbaar vanaf 3 oktober

Het basismodel van de Laptop Studio 2 kost 2.239 euro. Net als de Laptop Go 3 is deze laptop vanaf 3 oktober leverbaar in België en Nederland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business