Microsoft zet streep door nieuwe Surface-smartphones

microsoft surface duo 2
Microsoft brengt mogelijk geen nieuwe Surface Duo-smartphones meer uit. Het bedrijf zou nog wel werken aan een vouwbaar Surface-toestel voor 2024.

Microsoft introduceerde in 2020 het Surface Duo-concept. In tegenstelling tot andere plooibare smartphones bevatten de Surface Duo en Duo 2 simpelweg twee losse, opklapbare schermen. Of er nog een Surface Duo 3 op komst is, is de hamvraag. Windows Central meent dat die kans erg klein is en dat de recente ontslagen bij Microsoft ook impact hebben op de ontwikkeling van nieuwe Surface-toestellen.

Einde software-ondersteuning

Niet enkel de hardware-ontwikkeling leidt onder de ontslagen – softwareontwikkelaars die eens in het Surface-team actief waren zijn inmiddels gedeeltelijk overgeheveld naar andere projecten. Dat laat zich intussen ook zien in de ontwikkeling van nieuwe software-updates, schrijft de website. De laatste grote update voor de Duo – Android 12L – werd in oktober 2022 uitgerold. Sindsdien ontvingen de toestellen enkel nog beveiligingspatches. Ook op dat vlak lijkt Microsoft nu achter de feiten aan te lopen: de beveiligingsupdate van april werd alvast niet uitgerold.

Daarnaast zou Microsoft niet meer voorzien in Android 13. Opvallend gezien Microsoft beloofde de Surface Duo drie jaar lang te ondersteunen; een termijn die pas eind dit jaar verloopt. Wat eveneens opvalt is dat de Surface Duo geen updates meer krijgt voor Microsoft’s eigen Android-software. Zo lijken de smartphones uitgesloten van de SwiftKey-update waarin Microsoft ‘Bing Chat’ integreerde.

Uitgelicht artikel Microsoft Surface Laptop Go 2 review Surface Laptop Go 2 review: het kleine broertje

Hoeveel ontwikkelaars zijn overgebleven in het Surface-ontwikkelteam is niet gekend. Een deel zou zijn overgeplaatst naar de Teams Rooms-afdeling, dat Android-software ontwikkelt voor videovergadering-apparatuur.

Nieuwe Surface-smartphones

Nu het Surface-ontwikkelteam is uitgedund blijft het nog de vraag of Microsoft werkelijk van plan is nieuwe smartphones uit te brengen. Windows Central verwacht nog wel een Surface-toestel, maar dan niet met twee losse opklapbare schermen. De softwaregigant zou overstappen op een vouwbaar scherm, net als concurrenten van Samsung, OPPO en Motorola.

Eén opklapbaar scherm

Dat toestel zou in de plaats komen van de Duo 3. Waarom het opklapbare ontwerp verdwijnt? De website speculeert dat Microsoft onvoldoende budget heeft om het concept tot leven te brengen. Hiervoor had het bedrijf ook gehoopt op extra ondersteuning vanuit Google – ondersteuning die is uitgebleven.

Sterker nog: de relatie tussen de grootmachten zou verzuurd zijn geraakt, waardoor Google niet meer op voorhand code van nieuwe Android-versies aan Microsoft verstrekt. Dat doet het bedrijf wel bij andere fabrikanten.

Microsoft heeft niet gereageerd op de geruchten. Neem ze daarom voorlopig vooral met een korrel zout. Toch is het uitdunnen van het hardwaregamma geen verrassing. Verleden week stelde Microsoft nog dat het zijn Microsoft-branded accessoires uit de handel neemt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business