Reviews

Microsoft Surface Duo 2: multitasken met twee schermen

microsoft surface duo 2
Voordelen
Steviger en duurzamer
Vlot multitasken met Microsoft-apps
Krachtige processor
Verbeterde batterij
Nadelen
Te hoge prijs
Weinig unieke gebruikstoepassingen
Kleine softwarebugs blijven bestaan
Aanbevolen prijs: €1649
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Microsoft Surface Duo 2 heeft indrukwekkende hardware, maar op softwarevlak is er nog werk aan de winkel voor Microsoft.

De eerste generatie van de Microsoft Surface Duo die in 2020 lanceerde was niet bepaald een voltreffer. Een slechte frontcamera, teleurstellende batterij, softwareproblemen, … Er leek meer mis dan goed te zijn met het toestel. Het hield Microsoft toch niet tegen om in november 2021 de Surface Duo 2 te lanceren. Microsoft nam de kritiek op de eerste generatie ten harte en de tweede generatie moest zowel op vlak van hardware en software een upgrade doorvoeren. Zonder alle spoilers van deze review prijs te geven, kunnen we stellen dat ze daar wel in geslaagd zijn.

Microsoft Surface Duo 2 review: tweede keer goede keer?

Design: steviger gebouwd

De eerste Surface Duo bleek zeer fragiel te zijn. Dat pakt Microsoft aan met een Gorilla Glass behuizing aan de achterkant en Gorilla Glass Victus voor het display. De smartphone is daarmee een stuk steviger en ook een paar millimeter dikker dan zijn voorganger en dat mocht ook. De glazen behuizing levert ook een visuele bijdrage want het oogt zeer mooi en vingerafdrukken zijn niet zichtbaar. Met zijn IPX1-rating moet je nog altijd wel een beetje voorzichtig blijven met de Surface Duo 2. In zijn geheel is de Microsoft Surface Duo 2 een vrij groot toestel om in je broekzak mee te nemen.

Microsoft Surface Duo 2 wordt als foldable wel eens vergeleken met de Samsung Galaxy Z Fold 3, maar voor mij zijn het volledig andere toestellen. Zo heeft Surface Duo 2 geen primair en secundair display; de twee displays staan volledig op zichzelf, al kunnen ze natuurlijk wel in combinatie gebruikt worden wanneer dat vereist is. De scharnieren creëren ook een zichtbare scheidingslijn tussen de twee displays, waar andere foldables die vouwlijn juist zoveel mogelijk willen maskeren. Het doet de Surface Duo 2 op een notieboekje lijken, zeker wanneer je er een pen bij neemt.

surface duo 2
Het ontwero biedt veel mogelijkheden.

Het ontwerp van Surface Duo 2 biedt je veel flexibiliteit. Heb je maar één scherm nodig, kan je één van de twee displays volledig ombuigen, maar je kan de twee schermen ook op verschillende manieren in combinatie gebruiken.

Display(s): twee voor de prijs van één

Omdat beide schermen van even groot belang zijn, hebben ze dus ook dezelfde beeldspecificaties. Afzonderlijk meten de displays elk 5,8”, als je ze combineert heb je een 8,3” display. Daarmee kom je al in de buurt van een kleine tablet. Elk display heeft ook zijn eigen speaker. De beeldresolutie bedraagt 1892 x 2688 pixels (1892 x 1344 per display). Dat de verversingsgraad begrensd is op 90Hz en niet 120Hz kunnen we de Surface Duo 2 zeker vergeven. Je gebruikt het toestel niet om zware games mee te spelen.

Er zijn een paar zaken die ons dan meer stoorden. Zo is het display niet honderd procent accuraat in het registreren van je aanrakingen. Vervelend voor een touchscreen. Dit merkten we vooral op wanneer we maar één scherm actief gebruikten en met een dubbele aanraking van scherm wilden wisselen. Ook kan het ontwerp van de Microsoft Surface Duo 2 bepaalde gebruikstoepassingen meer tegenwerken dan ondersteunen. Het voorbeeld bij uitstek is videostreaming. Een 5,8” display is te klein voor een fijne video-ervaring, maar als je Netflix op de twee schermen zou willen openen wordt je beeld halverwege in twee geknipt door de vouwlijn. Geen Netflix dus tijdens de werkuren.

Software: vlotter multitasken

Microsoft heeft de Surface Duo 2 ontworpen om multitasking vlotter en mobieler te maken. Dit moet ook ondersteund worden door de software. Dit liep bij de eerste Surface Duo nog wat spaak. Werken met een Surface Duo 2 voelt veel intuïtiever aan, al staat de software – niet geheel onverwacht – vooral in dienst van Microsoft’s eigen applicaties, waar je bij installatie van de smartphone meteen het totaalpakket van krijgt.

Zo is het bijvoorbeeld handig dat je groepjes van twee applicaties om die standaard tezamen te openen, één in het linkerdisplay en de andere in het rechterdisplay. Zonder dat je gebaren moet vanbuiten leren om je scherm op te delen. Dat kan je bijvoorbeeld met Edge en OneNote zodat je tijdens het browsen notities kan nemen. Ook Microsoft Teams maakt handig gebruik van de twee display. Wanneer iemand een presentatie deelt, zal de gedeelde content op één van de twee displays verschenen terwijl je in het andere display de deelnemers van de meeting ziet.

surface duo 2 multitasken
Meerdere apps tegelijk gebruiken is kinderspel.

Het werken op één of twee displays gaat dus al een stuk vlotter, maar het doet toch de vraag stellen waar je nu een toestel als Surface Duo 2 voor nodig hebt. Je hebt het volledige Office 365-aanbod ter beschikking, maar lang niet alle applicaties zijn geschikt voor een smartphone/tablet. Doe mij toch maar een gewone laptop om Word-documenten en Excel-bestanden te bewerken. De Surface Duo 2 is dan wel weer heel geschikt om onderweg snelle notities te maken of een Teams-meeting bij te wonen. Maar leg je daar meer dan 1600 euro voor neer?

Ook is de software nog niet volledig verlost van bugs. Surface Duo 2 draait op Android, Android 11 om precies te zijn. Dat houdt in dat je dus ook een volledig pakket Google-apps ter beschikking krijgt. Dat ruime aanbod is soms fijn, maar soms ook verwarrend. De Google-apps en de Microsoft-apps schreeuwen om je aandacht en het komt regelmatig voor dat je denkt een bestand in je Google Drive-folder te hebben opgeslagen maar dat je het ergens in je OneDrive-folder moet gaan zoeken en omgekeerd. Surface Duo 2 heeft een moeilijke taak om twee dominante ecosystemen te verzoenen en is nog zoekende naar de juiste balans.

Camera’s

Microsoft Surface Duo 2 heeft een opvallende vernieuwing: een camera-eiland met drie lenzen. Geloof het of niet, die waren onbestaande in de eerste generatie. De setup bestaat uit een 12MP hoofdlens, 12MP telefotolens en 16MP groothoeklens. Geen specificaties waar je van omvervalt. De foto’s die je met de camera’s neemt zijn zeker van degelijke kwaliteit, maar ook niet meer dan dat. Het beperkte palet AI-camerafuncties verraden ook dat fotografie geen topprioriteit is voor Microsoft. Wat wel handig is, is dat de camera-app goed gebruik maakt van de twee displays. Op het linkerdisplay kan je de foto die je net genomen hebt onmiddellijk bekijken. Geen onaangename verrassingen meer wanneer je je foto’s nog eens herbekijkt in Google Foto’s.

De belangrijkste camera is eigenlijk de 12MP frontcamera, aangezien het toestel zich richt op gebruik van Microsoft Teams. Ik ben nu niet zo’n selfienemer, maar voor de Surface Duo 2 heb ik het toch eens een poging gewaagd (met en zonder achtergrondvervaging).

Specificaties en prestaties

We willen hier nog de processor en de batterij uitlichten. De processor is een Snapdragon 888, wat je ook zou verwachten van een vlaggenschipsmartphone. Een sterke processor is ook nodig als je meerdere applicaties tegelijk wil kunnen openen en actief gebruiken. Ondersteund door 8GB RAM levert de Surface Duo 2 de gevraagde krachttoeren. Op benchmarktests scoort het toestel zelfs beter dan de Z Fold 3. Opslaggeheugen kan variëren van 128GB tot 512GB. Dat is niet uit te breiden, maar je hebt OneDrive ter beschikking voor cloudopslag.

Tenslotte heeft ook de batterij een flinke upgrade gekregen van 3577 mAh naar 4449 mAh. Niet uitzonderlijk voor een vlaggenschip, maar zelfs op een dag met veel videocalls zal de Surface Duo 2 het normaal wel een hele dag uitzingen.

Microsoft Surface Duo 2: een toestel voor jou?

Dat de tweede generatie Surface Duo een grote stap vooruit is, zal niemand ontkennen. Zowel de hardware als de software kregen een flinke upgrade. Maar we kunnen ook niet zeggen dat we volledig omvergeblazen zijn. Het toestel heeft nog te veel imperfecties om zijn hoge verkoopprijs te verantwoorden en we zijn nog niet overtuigd van wat de usp van een Surface Duo moet zijn. Heeft het concept van de Surface Duo kans op slagen? We willen Microsoft nog het voordeel van de twijfel geven, maar dan zal de volgende generatie een schot in de roos moeten zijn.

De Surface Duo 2 is voorlopig alleen te verkrijgen via de Microsoft Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business