Nieuws

Motorola lanceert Google Bard-concurrent: MotoAI

Motorola Razr
© Unsplash/Thai Nguyen
Motorola grijpt de komst van AI met beide handen aan en werkt aan MotoAI voor smartphones. De AI-chatbot moet het opnemen tegen ChatGPT en Google Bard.

Motorola is één van de eerste smartphonefabrikanten die met een eigen AI-chatbot op de proppen komt: MotoAI. De chatbot bevindt zich vooralsnog wel in de conceptfase maar zou op een later, nog te bepalen moment naar Motorola’s smartphones moeten komen. Het bedrijf houdt zijn kaken ook stijf op elkaar als het aankomt op de toestellen die toegang krijgen tot MotoAI. Het lijkt er alvast op dat smartphones hier wel de nodige NPU-rekenkracht voor nodig hebben. Motorola wil dat MotoAI namelijk lokaal zijn data verwerkt.

Wat je weldra kan verwachten van de AI-chatbot? MotoAI kan onder meer vragen beantwoorden, berichten schrijven en taken inplannen. Volgens de fabrikant is de chatbot in staat de gebruiker en zijn gebruikspatronen te leren kennen. Resultaten van MotoAI moeten hierdoor beter aansluiten op de kwesties die gebruikers voorleggen.

Generative AI

MotoAI brengt ook enkele functies die we reeds kennen uit andere apps of van andere telefoons. De AI kan namelijk achtergronden genereren. Als input kunnen gebruikers bijvoorbeeld een foto van hun outfit aanleveren. Op basis van die foto kan de AI een achtergrondvoorstel doen. Onduidelijk is of gebruikers, zoals dat op Googles Pixel 8-serie mogelijk is, ook tekst-input kunnen leveren voor de creatie van afbeeldingen.

Via de chatbot op Motorola-telefoons kan je weldra ook teksten samenvatten. Hiermee kan je artikelen, e-mails en gesprekken in bulletpoints laten samenvatten. Daarnaast wil Motorola AI inzetten voor zijn documentscanner. AI zou de kreukels en schaduwen uit bonnetjes weg kunnen halen zonder details te vervagen. Een laatste optie van MotoAI die het bedrijf alvast aangekondigd heeft is ‘Privacy Content Obfuscation’. Hiermee kan je privacygevoelige informatie verwijderen van afbeeldingen.

Uitgelicht artikel google bard Bard krijgt langverwachte Europese lancering

AI voor smartphones

Motorola’s AI-chatbot zou niet alleen op smartphones terechtkomen. Moederbedrijf Lenovo wil de techniek ook inzetten voor computers. Onduidelijk is of de naam ‘MotoAI’ behouden blijft eens het de chatbot op Lenovo-pc’s uitrolt.

Onduidelijkheid is eigenlijk ook wel het thema van de chatbot. Tijdens Lenovo Tech World heeft het merk enkel laten weten aan de chatbot te werken. Wanneer deze op de markt komt, is niet gekend. Als dat eenmaal staat te gebeuren, moet nog blijken welke telefoons toegang krijgen tot de chatbot.

Lokale AI-modellen

Duidelijk is wel dat AI steeds vaker op smartphones terechtkomt. Qualcomm kondigde woensdag al aan dat zijn Snapdragon 8 Gen 3 is ontwikkeld voor AI-taken. Met die chipset kunnen smartphones – dus ook die van Motorola – lokaal AI-modellen draaien. Oudere processoren zijn hier vaak nog onvoldoende voor uitgerust.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business