Nieuws

ChatGPT tijdlang offline, OpenAI bevestigt DDoS-aanval

OpenAI
© OpenAI
Vannacht ervaarden heel wat gebruikers problemen met ChatGPT. De AI-dienst ging offline door wat misschien een DDoS-aanval is.

Wie gisteren of vandaag een vraag wilde stellen aan ChatGPT, heeft misschien al wel gemerkt dat er problemen gaande zijn. De AI-diensten heeft nu al zo’n 24 uur met problemen te kampen. Daardoor ging de chatbot zelfs volledig offline gedurende 90 minuten. Hoewel de chatbot nu weer toegankelijk is, slagen sommige gebruikers er toch niet in om hun vragen te stellen.

Rond half drie vannacht lijken de probleemmeldingen over ChatGPT wel bijzonder snel binnen te stromen bij DownDetector. De problemen leken om 5 uur vanochtend grotendeels opgelost te zijn, al blijft een aandeel van de gebruikers nog moeilijkheden melden. Ook op X regent het meldingen van gebruikers die niet tot bij de chatbot geraken. Verschillende gebruikers menen echter dat de ChatGPT-app niet getroffen lijkt: enkel de webversie laat het afweten.

Volgens OpenAI zelf heeft het netwerk te maken met een ongewone hoeveelheid aanvragen. Dat miljoenen gebruikers echter tegelijkertijd ChatGPT bevragen, dat lijkt onwaarschijnlijk. Het lijkt dan ook om een Distributed Denial-of-Serviceaanval, of DDoS, te gaan. In de vroege ochtend liet OpenAI al weten dat er “gewerkt wordt om de problemen te verzachten”. Inmiddels lijkt het chatsysteem alweer online te zijn, al kan je nog altijd tegen problemen opbotsen.

Het is onwaarschijnlijk dat ChatGPT plotseling miljoenen gebruikers mag verwelkomen, maar niet ondenkbaar. Eerder deze week lanceerde OpenAI namelijk nieuwe functies voor het chatsysteem, waardoor het gebruik van de dienst aanzwengelde. OpenAI zelf bevestigde noch ontkende dat hun systemen een DDoS-aanval te verduren krijgen.

Of het nu om een DDoS-aanval of massaal gebruik gaat: één ding is zeker, en dat is dat ChatGPT de hoeveelheid aanvragen maar met moeite kan verwerken. Pas wanneer het bedrijf daar wel toe in staat is, zullen de problemen wijken.

Wie problemen met de chatbot heeft, kan altijd naar een andere AI-dienst uitwijken: Google Bard en Microsofts Bing zijn twee AI-producten die qua functie nagenoeg identiek zijn aan ChatGPT. De kwaliteit van de responses kan echter variëren.

Update 9/11/2023 15:09: OpenAI liet inmiddels weten dat het inderdaad om een DDoS-aanval gaat. TechCrunch kon al inzien hoe hackers van Anonymous Sudan de aanval opeisen. Die hackersgroepering zou, ondanks de verwijzing naar Soedan, in dienst van Rusland opereren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business