Nieuws

OpenAI onthult GPT-4 Turbo: krachtigste taalmodel tot nu toe

ChatGPT-4 Turbo
© Unsplash
OpenAI heeft GPT-4 Turbo voorgesteld. Dat is een krachtigere versie van het taalmodel achter ChatGPT. Het kan langere vragen aan en uitvoeriger antwoorden.

Op maandag 6 november hield OpenAI voor het eerst zijn eigen ontwikkelaarsconferentie. Die stond vooral in het teken van GPT-4 Turbo. De krachtigste versie van OpenAI’s large language model kan tot wel 300 pagina’s aan input verwerken om een antwoord te formuleren, terwijl dat er voor GPT-4 nog 50 zijn. In theorie kunnen prompts zo veel langer en complexer zijn, maar ook antwoorden kunnen substantiëler worden.

Om dat te realiseren heeft OpenAI ook de data geüpdatet waarmee GPT-4 Turbo getraind wordt. Ook de zogenaamde kennisdeadline is opgeschoven: de nieuwste versie van het taalmodel is op de hoogte van alle gebeurtenissen tot april 2023. Dat terwijl eerdere modellen in het duister tastten over de actualiteit van de voorbije twee jaar. GPT-4 kreeg onlangs wel de mogelijkheid om het internet af te schuimen naar de meest recente informatie.

GPT-4 Turbo leest afbeeldingen

GPT-4 Turbo aanvaardt ook afbeeldingen als prompt, rechtstreeks in de chatinterface. Het nieuwe AI-model ‘weet’ wat er op de afbeelding te zien is, kan dat beschrijven en er een passend bijschrift voor bedenken. Daarnaast is GPT-4 Turbo ook in staat om text-to-speech-verzoeken te verwerken en documenten te analyseren die gebruikers uploaden. 

Ook niet onbelangrijk: voor ontwikkelaars zal het nieuwste AI-model zal drie keer goedkoper zijn dan voorgaande versies, aangezien OpenAI minder zal aanrekenen voor input tokens.

Ingedekt voor copyrightclaims

Op zijn event gaf OpenAI nog mee dat ChatGPT intussen 100 miljoen wekelijkse gebruikers over de vloer krijgt. 92 procent van de zogenaamde Fortune 500-bedrijven maken er gebruik van. Bovendien wil het AI-bedrijf garanties geven aan zijn klanten. Zo zal OpenAI instaan voor copyrightclaims die er zouden kunnen komen wanneer het generatieve model de mist in zou gaan. Bedrijven zullen alle legale kosten terugbetaald krijgen, klinkt het.

Het is niet duidelijk wanneer GPT-4 Turbo beschikbaar wordt als preview of definitieve versie. Het moet alleszins GPT-4 gaan vervangen, dat momenteel nog 20 dollar per maand kost via ChatGPT Plus.

Uitgelicht artikel ChatGPT ChatGPT kan nu je PDF-bestanden analyseren
artificiële intelligentieChatGPTOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals