Nieuws

Valve introduceert Steam Deck OLED: sneller en betere batterij

Steam Deck OLED
© Unsplash / Peter Vukobrat
Valve brengt deze maand een nieuwe Steam Deck uit. De nieuwe Steam Deck OLED is sneller en heeft een groter scherm en grotere batterij.

Bijna twee jaar geleden, in februari 2022, introduceerde Valve de Steam Deck. Het apparaat gaat de Nintendo Switch achterna doordat je spelletjes kan spelen vanuit je schoot. Uniek is echter dat de gaminghandheld een aangepaste versie van Linux draait en daardoor ook pc-games kan spelen. Het apparaat is best populair, maar is verre van perfect. De Steam Deck OLED zou, op meerdere aspecten, een beter toestel moeten zijn.

Steam Deck OLED

Langs de buitenkant lijken de twee toestellen zo goed als identiek: de Steam Deck blijft even groot en behoudt zijn trackpads, analoge sticks, vierpuntsdruktoets etc., allemaal op de plek die je gewend bent. Langs de buitenkant is het enige verschil het scherm: de nieuwe Steam Deck krijgt een iets groter scherm, van 7,4 inch, met ondersteuning voor HDR. Valve gebruikt voor dit model ook oledtechnologie, waardoor de kleurweergave van de nieuwe console een pak beter moet worden. De maximale helderheid van het scherm overstijgt bovendien de 400 nits van het LCD-scherm, met tot 1000 nits in HDR-weergaves. Ook de maximale verversingssnelheid van het nieuwe scherm wordt opgehoogd naar 90 Hz.  De resolutie van het scherm blijft verder gelijk, met 1280×800 pixels.

Langs de binnenkant van het toestel zou er ook het een en ander veranderen. Zo zal de Steam Deck OLED een 6nm-APU gebruiken, terwijl de originele Steam Deck nog een 7nm-APU gebruikte. Daardoor zou het systeem heel wat efficiënter moeten worden, waardoor je ook extra batterijduur te zien krijgt. De nieuwe Steam Deck OLED krijgt bovendien een grotere 50Wh-batterij, tegenover 40 Wh op de klassieke Steam Deck. Daarmee zou je tussen de 3 en de 12 uur aan speelplezier kunnen hebben.

Nieuwe prijzen

De klassieke Steam Deck, die nu de ‘Steam Deck LCD’ genoemd wordt, wordt deels uitgefaseerd. De modellen met 64 GB en 512 GB opslag worden niet meer bijgemaakt. Als de stock uitgeput is, zijn die toestellen dus niet meer te krijgen. De variant met 256 GB aan opslagruimte blijft wel beschikbaar, voor een verminderde prijs van 419 euro. De varianten die binnenkort verdwijnen kosten nu respectievelijk 369 en 469 euro.

De Steam Deck OLED is beschikbaar vanaf 16 november, in twee varianten. Kopers kunnen kiezen tussen een variant met 512 GB opslagruimte voor 569 euro. De variant met 1 TB opslag gaat voor 679 euro.

gaminghardwareontspanningSteam Deckvalve

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals