Nieuws

Siri zou in 2024 AI-capaciteiten kunnen krijgen

siri genderneutraal woke
© iStock / Wachiwit
Fabrikanten van smartphones integreren volop AI in hun toestellen. Ook Apple zou in 2024 die weg opgaan met een AI-update voor Siri.

Volgens notoir tipgever Revegnus, ook wel bekend als @Tech_Reve op socialmediaplatform X, werkt Apple aan Siri. De iPhonefabrikant zou de spraakassistent voor iOS, iPadOS en macOS flink verbeteren, op alle mogelijke vlakken.

Een van die vlakken is de kennis waaruit Siri kan putten. Apple zou, net zoals alle andere AI-systemen van het moment, een groot taalmodel (LLM) gebruiken om Siri slimmer te maken. Soortgelijke technologie drijft ook OpenAI’s ChatGPT, Microsofts Bing Chat en Googles Bard aan. Met andere woorden: ook Siri zal binnenkort gebruikmaken van generatieve AI-technologie.

Apple deelde officieel nog niets mee over de update. Revegnus situeert de lancering van de verbeterde stemassistent echter in 2024. Volgens de tipgever zou Apple de nieuwe Siri tijdens WWDC 2024 uit de doeken doen. Dat evenement vindt wellicht in plaats in juni, al is er nog geen exacte datum bekend.

Siri, maar dan met AI

Wat je precies kan verwachten van Siri eens ze met die grote taalmodellen aan de slag kan? Het lijkt erop dat het vooral meer van hetzelfde zal zijn: de functies van de assistent blijven behouden, maar zouden een pak slimmer moeten worden.

Het enige probleem: momenteel zijn de Bionic-chips, die Apple voor de iPhones gebruikt, er niet op voorzien om AI-toepassingen te laten draaien. Dat is echter wel de weg die Apple op wil met het AI-systeem: in plaats van alle aanvragen over de cloud te laten gaan en in een serverpark van Apple te verwerken, zal je gesprek zich tot het apparaat beperken. Alle berekeningen die het AI-systeem moet doen om tot een antwoord te komen, zullen dus door de iPhone zelf moeten gebeuren.

Chips zonder AI-mogelijkheden

Kortom: om Siri een upgrade te geven, zullen de toestellen van Apple er eerst een moeten krijgen. Dat zou volgens de tipgever gebeuren voor de iPhone 16 en latere modellen, waardoor die op termijn toegang krijgen tot de verbeterde Siri. Wat de plannen van Apple zijn voor slimme assistenten op andere apparaten, zoals op horloges, iPads en Macs, laat de tipgever onbenoemd.

Apple zelf reageerde nog niet op het nieuws. Zekerheid dat Apple Siri met LLM’s leert omgaan, hebben we dus niet. Toch zou het verrassend zijn als de iPhone-fabrikant dat niet doet. Zowel Samsung als Google ambiëren om AI in hun producten te integreren. Wellicht wil Apple niet dat Siri achterblijft op Google Assistant en Galaxy AI, waardoor een AI-update alleen maar logisch lijkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business