Nieuws

Qualcomm Satellite komt niet van de grond

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm zet definitief een punt achter zijn satellietdienst, Qualcomm Satellite. De chipmaker zegt dat er te weinig interesse voor was vanuit smartphonefabrikanten.

Minder dan één jaar nadat Qualcomm zijn satellietdienst op poten zette, wordt er een streep onder gezet. Dat heeft partnerbedrijf Iridium afgelopen week bekendgemaakt. Volgens de bedrijven was er simpelweg te weinig interesse vanuit fabrikanten. Zij kijken eerder naar ‘gestandaardiseerde satellietoplossingen’, laten de partijen weten. Qualcomm en Iridium werkten juist samen aan een eigen netwerk, waarbij fabrikanten dat netwerk onder licentie kon afnemen én aanbieden.

Het afblazen van Qualcomm Satellite betekent niet meteen dat de Amerikaanse chipfabrikant stopt met satelliettechnologie. De samenwerking met Iridium, dat een eigen satellietnetwerk bezit, zou de komende jaren voortduren. Wel wordt de focus verlegd naar gestandaardiseerde technologieën. Op welke uitkomst de samenwerking exact gericht is, blijft ongeweten.

Qualcomm Satellite

Qualcomm was na Apple één van de eerste partijen die werken begon voor een satellietdienst. Wel moest zijn techniek nog naar de praktijk worden gebracht. Dat stond gepland voor de ‘tweede helft van 2023’.

In eerste instantie zou Satellite enkel noodcommunicatie mogelijk maken. Op een later punt wilde de chipfabrikant een berichtendienst toevoegen. Voor beide mogelijkheden zou het gebruikmaken van zogeheten ‘low earth orbit-satellieten’. Functioneel is de dienst daarmee op veel punten gelijk aan Apples, MediaTeks en Samsungs satellietdiensten. Die laatstgenoemde neemt weliswaar chips af bij Qualcomm, maar zou door zijn eigen netwerk sowieso geen gegadigde zijn voor Qualcomms satelliettechniek.

Eerste Android-telefoon

Vooralsnog lijkt het de Zuid-Koreanen nog niet gelukt een smartphone met satellietfunctie op de markt te brengen. Mogelijk staat dit in 2024 te veranderen, kondigde het bedrijf eind oktober aan. Naar verluidt is de Galaxy S24-serie de eerste die van Samsungs satellietdienst gebruikmaakt.

Motorola bleek alvast de eerste Android-fabrikant met zijn eigen satelliettelefoon. Die kwam in de vorm van een Motorola Defy-telefoon. Die telefoon beschikt over satellietdiensten van Bullit, dat de Defy-serie produceert. Onderliggend maakt de smartphone gebruik van MediaTek-technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business