Nieuws

Samsung en MediaTek zetten in op satellietcommunicatie

Satellietcommunicatie voor smartphones
Satellietcommunicatie is hot en happening: MediaTek en Samsung hebben aangekondigd de technologie te implementeren in hun chipsets voor Android-telefoons.

De hype die is ontstaan rondom satellietcommunicatie hebben we onder meer te danken aan Apple. Apples iPhone 14 biedt namelijk ondersteuning voor satellietnetwerken. Valt je mobiele signaal weg, dan zou je in principe dus terug moeten kunnen vallen op het satellietnetwerk voor noodgevallen. In Europa hebben we daar voorlopig overigens niets aan; de techgigant bracht de functie enkel uit in meer afgelegen gebieden en landen als Australië en de VS. Nadat Qualcomm vorig jaar zijn plannen voor satellietcommunicatie voorlegde, is het podium ditmaal aan MediaTek en Samsung.

Integratie van NTN-standaard

Beide fabrikanten kondigen ondersteuning aan voor de zogenaamde NTN-standaard; kort voor Non-Terrestrial Network. Die standaard ontwikkelden ze niet zelf maar is in het leven geroepen door het 3GPP-telecommunicatieforum. In principe biedt die telecommunicatiestandaard wereldwijd dekking en heb je dus ook bereik op plekken waar reguliere mobiele netwerken wegvallen – bijvoorbeeld op meer afgelegen plekken in de bergen. Ook in gebieden waar je normaliter sterk bereik hebt kan NTN het verschil maken: ook in rampsituaties blijven zulke netwerken namelijk bereikbaar.

Concurrentieslag is begonnen

Hoewel Samsung en MediaTek de technologie tegelijkertijd aankondigen, lijkt het bij Samsung nog wel even te duren vooraleer de techniek daadwerkelijk op de markt komt. Het bedrijf meldt dat de ondersteuning voor satellietcommunicatie alvast werd verwerkt in zijn Exynos 5300-modem. Of die chipset op korte termijn al in toestellen terechtkomt is niet bekend. Van MediaTek is gekend dat de techniek op korte termijn al in twee smartphones terugkomt: de CAT S72 en Motorola Defy S2. Het CAT-toestel is vanaf vandaag te pre-orderen en de Defy S2 komt uit in het tweede kwartaal.

Markant is verder dat Motorola een bluetooth-accessoire gaat aanbieden die de functionaliteit naar elke smartphone brengt. Het gaat om de zogenoemde Defy Satellite Link-dongle. Net als met de smartphone zet Bullitt – de fabrikant van Defy-toestellen – hiervoor de MediaTek-technologie in. De accessoire kost 99 dollar (los) of 149 dollar met een abonnement op het Satellite Connect Platform van Bullitt. Met dat abonnement kun je maandelijks tot 30 two-way berichten versturen.

Qualcomm werkt samen met Iridium

Later dit jaar introduceert Qualcomm zijn eigen variant op satellietcommunicatie. Dat bedrijf heeft een overeenkomst met Iridium, de uitbater van een satellietnetwerk, getekend om zijn chipsets op satellietnetwerken aan te sluiten. Voorlopig geldt dit enkel voor toestellen met de Snapdragon 8 Gen 2. Volgens de chipontwikkelaar moet ondersteuning voor satellietnetwerken eind 2023 beschikbaar komen.

mediatekmobielqualcommsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen