Nieuws

WD: dataverlies SanDisk-SSD’s komt niet door hardwarefout

SanDisk Extreme Pro
© SanDisk/Western Digital
Western Digital ontkent dat ‘fabricagefouten hebben geleid tot dataverlies’ bij SanDisk Extreme Pro-SSD's. Een firmware-update zou het probleem in elk geval verhelpen.

WD zegt de dataproblemen actief te analyseren, maar ziet geen verband tussen fabricagefouten en het plotselinge dataverlies. Daarmee gaat de fabrikant in tegen conclusies van een datahersteller – die gaf tegenover Futurezone te kennen dat WD ‘te grote componenten gebruikt’. Bovendien zou er sprake zijn van slecht gesoldeerde componenten. Dit zou vooral te maken hebben met het soort soldeermateriaal dat gebruikt wordt: daarin ontstaan bubbels, waardoor het makkelijker breekt.

Juist dat ‘afbrokkelen’ van componenten ligt ten grondslag aan het dataverlies van Sandisk Extreme Pro-SSD’s, aldus het dataherstelbedrijf. De fabrikant wijst die conclusie van de hand en zegt met een firmware-update te komen voor de SSD’s. Voorlopig kan enkel de 4 TB-versie rekenen op zo’n update. Markant, gezien eerder dit jaar bleek dat ook de 2 TB- en 3 TB-varianten getroffen worden. Western Digital lijkt daar niets van te willen weten.

Voorlopig geldt dat ook voor klanten die hun aankoopbedrag terug willen krijgen. Zij lopen steevast tegen dichte deuren aan. Dito geldt voor degenen die reeds hun data verloren. Een vergoeding voor het terughalen van de data lijkt er niet in te zitten. Althans: WD wil die niet zomaar uitkeren. Om die reden besloten diverse klanten een rechtszaak aan te spannen tegen de Amerikaanse opslagfabrikant.

Toch een hardwarefout

Waar WD tegenover het publiek volhoudt dat het niets met de hardware te maken heeft, zou het achter de schermen toch een hardwareoplossing hebben doorgevoerd. Meer specifiek: er is een epoxylaag op de kwetsbare componenten aangebracht, meldt het dataherstelbedrijf. Hoewel deze laag niet per se bewijs vormt voor fabricagefouten, wordt epoxy zeker niet doelloos aangebracht. De beschermende laag zou enkel te vinden zijn op recente exemplaren van de SSD.

Uitgelicht artikel Samsung T7 Shield alle kleuren Samsung T7 Shield SSD review: Stevig en extreem draagbaar

Voor consumenten die reeds een SanDisk Extreme Pro-SSD in huis hebben is het voorlopig wachten op een firmware-update. Het is wel aan te raden regelmatig back-ups te nemen van bestanden die je op de SSD zet. Mocht de schijf plots stuk gaan, dan ben je niet al je belangrijke data kwijt. Wel hoef je die maatregel enkel te treffen voor SSD’s die na november 2022 zijn gefabriceerd.

Toekomst van SanDisk

Western Digitals houding in de situatie zal niet geholpen worden door de situatie rond SanDisk. WD wil dat de fabrikant vanaf de tweede helft van 2024 op eigen benen staat. Daartoe werd besloten nadat de fabrikant op het nippertje de fusie met Kioxia moest staken.

sandiskssdwestern digital

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals