Nieuws

Volgende AR-bril van Meta komt met MediaTek-chip

AR-bril Ray-Ban Meta
© Meta, Ray-Ban
Meta en MediaTek werken voortaan samen aan de ontwikkeling van chips voor Meta's AR-brillen, dat maakte MediaTek bekend.

Dat het Mark Zuckerberg menens is met de Metaverse, mag ondertussen duidelijk zijn. In 2021 verandere het socialemediabedrijf Facebook zijn naam nog naar Meta, om de ambities richting de digitale wereld in de verf te zetten. Ook vandaag sleutelt het bedrijf verder aan de metaverse. Daarvoor gaat Meta nu in zee met chipmaker MediaTek.

MediaTek maakte de overeenkomst met Meta bekend tijdens het MediaTek Summit-evenement. Vince Hu, een van de topmannen van het bedrijf, mocht de overeenkomst op het podium uit de doeken doen. Met de samenwerking zullen de bedrijven vooral inzetten op de ontwikkeling van AR-apparatuur, die een metaverse-ervaring mogelijk moet maken.

Viewfinder en AR

Meta biedt daar momenteel al een bril voor, in samenwerking met Ray-Ban. Deze Meta Glasses hebben momenteel een camera en een microfoon, zodat je in spraak en beeld kan communiceren. De volgende generatie van die bril zou echter AR-elementen toevoegen. Zo zou er een soort van “viewfinder” ingebouwd worden. Die viewfinder moet de brug tussen de fysieke en digitale wereld vormen: je kan er QR-codes mee scannen, berichten laten aflezen. In een later stadium zou het socialmediabedrijf een échte AR-bril willen uitbrengen, waarmee er effectief digitale elementen over de fysieke wereld geplaatst worden.

Om dat te doen, staan Meta en MediaTek nog voor een aantal uitdagingen. Zo zijn AR- en VR-apparatuur vandaag de dag nog steeds erg groot. Weinig gebruikers zouden vrijwillig iets van die omvang op hun hoofd zetten, zeker als het over langere periodes gaat. Om het apparaat klein te houden zou Meta VR-functies achterwege laten, en gaat het volop voor een AR-ervaring. Zelfs dan is er nog heel wat werk aan de winkel.

MediaTek-SoC

MediaTek springt daar nu in bij: de AR-bril zal namelijk ook een chipset nodig hebben. MediaTek zal de ontwikkeling van die chipset deels voor zijn rekening nemen. Meta wil een zo efficiënt mogelijke chip in het apparaat, zodat de batterij langer meegaat.

De samenwerking tussen MediaTek en Meta komt iets of wat als een verrassing: de huidige Ray-Ban Meta-bril bevat namelijk een Snapdragon AR1 Gen 1-SoC. Meta wisselt dus van leverancier. Details over de aankomende brillen deelden de bedrijven verder niet mee op het podium. Industriebronnen zien de viewfinder-bril echter al in 2025 uitkomen. Voor een volwassen AR-bril zou het nog wachten zijn tot in 2027.  

Uitgelicht artikel Meta Quest 3 Meta Quest 3 is vanaf 10 oktober beschikbaar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business