Nieuws

Productie iPhone 15-schermen is flink opgevoerd

iPhone 15
© Unsplash / Yuheng Ouyang
Apple heeft naar verluidt meer schermen geproduceerd voor de iPhone 15-serie dan het verleden jaar deed voor iPhone 14-modellen, meldt schermanalist DSCC.

Volgens DSCC gaat het om een toename van 16 procent in de maand oktober. Die toename zou bijna geheel toe te schrijven zijn aan iPhone 15 Pro-modellen. Ongeveer 64 procent van de schermproductie komt toe aan de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Met de iPhone 14 en 13-reeksen lag dat iets lager, op ongeveer 54 procent.

Onverwacht hoge vraag

In oktober steeg dat percentage nog iets verder, naar 71 procent, aldus het analistenbureau. Dat de technologiegigant zoveel iPhone 15 Pro-schermen produceert heeft te maken met de gestegen én vooral ook onverwachte vraag naar Pro-modellen. Eerder bleek al dat de Plus- en Pro-modellen – en dan met name de Pro Max – hogere verkoopaantallen halen dan voorspeld.

Apple-analist Ming-Chi Kuo voorspelde daarbij dat Apple mogelijk de prijzen van de iPhone 15 en 15 Pro moet laten zakken om ze te verkopen. Vooralsnog is daar niets van terechtgekomen, en ‘prijsdalingen’ staat ook niet écht in Apples woordenboek. Zeker niet binnen één jaar na de introductie. Hoewel de kleinere modellen dus iets minder vlot lijken te verkopen, lijkt de impact daarvan beperkt op de iPhone-omzet. Die steeg zelfs in met 3 procent in Q3 2023.

‘Redder in nood’

Analistenbureau DSCC wijst voor die omzetstijging met name naar de gestegen iPhone-prijzen. Het prijskaartje van de iPhone 15 Pro Max steeg namelijk met 5 procent tegenover zijn voorganger. Die prijsstijging, in combinatie met gestegen de vraag naar iPhone 15 Pro-toestellen, lijkt nu Apples redder in nood.

Samsung blijkt weeral de grootste profiteur van die gestegen vraag. De Koreaanse schermfabrikant leverde in oktober 74 procent van Apples schermproductie. Een verrassend resultaat gezien LG juist de rol van Samsung als primaire schermleverancier over zou nemen. Dat lijkt nu toch niet gelukt. LG stond in voor een magere 25 procent van de totale benodigde productie.

Dalende vraag naar telefoons

Of die stijgende lijn van Apples schermproductie én daarmee toestelverkopen aanhoudt, blijft onzeker. In Europa blijft de vraag naar consumentenelektronica wankel. Counterpoint gaf te kennen dat de Europese vraag naar smartphones in Q3 2023 weeral met 11 procent daalde. Internationaal lijkt de vraag sneller te herstellen; dat geldt met name voor markten die in mindere mate gebukt gaan onder de geopolitieke spanningen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business