Nieuws

“Google heeft illegaal monopolie met Play Store”

Play Store
© Unsplash/Mika Baumeister
Google heeft zich met de Play Store schuldig gemaakt aan een illegaal monopolie. Dat zegt een Amerikaanse federale jury nadat Epic Games Google had aangeklaagd.

De game-uitgever had naast Apple ook Google voor de rechter gedaagd, in een andere rechtszaak. Volgens The Verge is de jury het er unaniem over eens dat Google de Amerikaanse wetgeving voor mededinging geschonden heeft, door de manier waarop het zijn Play Store runt. Op Android heeft Google wel degelijk een “illegaal monopolie” voor de distributie van apps en in-app-betalingen. Ook noemde de jury Googles afspraken met andere videogamebedrijven en fabrikanten om bepaalde apps voor te installeren “anticompetitief”.

In zijn aanklacht stelde Epic dat Google game-ontwikkelaars in het geheim honderden miljoenen dollars betaalden om hun titels aan te bieden via de Play Store. Die bewuste campagne zou de naam ‘Project Hug’ gedragen hebben. Als concreet voorbeeld verwijst Epic naar een deal met Activision Blizzard. Google zou die laatste 360 miljoen dollar betaald hebben, opdat het gamebedrijf de plannen voor een eigen appstore zou laten varen. Activision Blizzard heeft dat aanbod wel geweigerd. Google zou gelijkaardige deals gesloten hebben met Nintendo, Riot Games en Ubisoft.

“Play Store is monopolie” 

De jury oordeelt nu dat Epic Games wel degelijk schade geleden heeft door Googles beleid. Voorlopig is het wel onduidelijk welke impact die uitspraak gaat hebben op het handelen van de techreus. Ten vroegste in januari zou federaal rechter James Donato een oordeel vellen. Pas dan zal duidelijk zijn of Google andere ontwikkelaars effectief de vrijheid moet geven om hun eigen appwinkels en betalingssystemen te gebruiken op Android.

Google heeft aan Engadget laten weten dat het zich zal blijven verdedigen en in beroep gaat tegen de uitspraak. “Android en Google Play bieden meer keuzes en transparantie dan eender welk mobiel platform”, zei Wilson White, VP Government Affairs and Public Policy. “We zullen het businessmodel van Android blijven verdedigen en blijven nauw samenwerken met onze gebruikers, partners en het bredere Android-ecosysteem”, luidt het.

Uitgelicht artikel Fortnite Epic Games Apple Ook in beroep wint Apple rechtszaak met Epic Games

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business