Nieuws

Nvidia op CES 2024: AI, drie Super-GPU’s en dagpassen voor GeForce Now

Nvidia super gpu
© Nvidia

Tijdens CES 2024 is Nvidia een van de eerste bedrijven die een presentatie houdt. Het merk boert bijzonder goed tijdens de hele AI-revolutie die momenteel aan de gang is. Team groen maakt dan ook vooral aankondigingen die op één of andere manier met AI te maken hebben. Ook op hardwarevlak heeft de GPU-fabrikant een en ander te vertellen.

Nvidia en AI

Als het om deep learning en andere ML-technieken gaat, is Nvidia altijd al een van de belangrijkste spelers geweest. Sinds 2006 zijn hun GPU’s namelijk voorzien van zogenaamde CUDA cores. Aanvankelijk werden die ingezet om de grafische prestaties te verbeteren en de eerste AI-modellen aan te drijven. Ondertussen zijn we een aantal jaren verder, en zorgen bijkomende kernen, zoals de RT-kern en Tensor-kern ervoor dat steeds geavanceerdere AI-workloads gedraaid kunnen worden. Uiteindelijk mondde die ontwikkeling uit op DLSS 3.5: een reeks algoritmes die er vandaag voor zorgen dat videogames er beter uitzien dan ooit.

In 2024 wil Nvidia verder inzetten op AI, al botst het bedrijf wel op de limieten van wat er met hun GPU’s mogelijk is. Om meer AI naar games te brengen kijkt Nvidia dan ook naar de cloud. Het is de bedoeling dat meer games binnenkort van ‘Hybride AI’ gebruikmaken. Daarbij neemt je gaming-pc een deel van het AI-rekenwerk voor de eigen rekening, maar wordt een deel uitbesteedt naar de cloudcomputers van Nvidia. Dat moet verregaande AI-integraties in games mogelijk maken.

Uitgelicht artikel GeForce RTX DLSS DLSS: hoe AI gratis frames genereert

Op die manier zal AI binnenkort ingezet kunnen worden om in-game karakters een meer levensechte vorm te geven. Met Nvidia ACE wordt het mogelijk om gesprekken te hebben met NPC’s in games. Ze zullen in staat zijn om te reageren op hetgeen je zegt, zoals de chatbots van Google, Microsoft en OpenAI dat vandaag ook al kunnen. Het grote verschil zit in de manier waarop dat gepresenteerd wordt: karakters in je game zullen hun antwoorden als het ware uitspreken, waarbij lipsynctechnologie gebruikt wordt. Tools als Audio2Face, zodat de lipbewegingen goed zitten, en automatische spraakherkenning met Riva kunnen nu gebruikt worden door ontwikkelaars, die er hun spelwerelden meer vorm mee kunnen geven.

Dagpassen voor Nvidia GeForce Now

Is je pc niet sterk genoeg om de nieuwste games te spelen? Ook daarvoor biedt Nvidia een oplossing met GeForce Now. De cloudgamingdienst is inmiddels beschibaar in 110 landen over de hele wereld. De cloudgamingdienst maakt het mogelijk om pc-games te spelen die je pc anders nooit zou kunnen draaien. Hetzelfde geldt voor je Android-gsm: ook daarop maakt Nvidia het mogelijk om computerspellen te spelen.

Het enige nadeel is dat je daarvoor een maandelijks abonnement moet afsluiten. Nvidia maakte tijdens hun presentatie bekend dat je binnenkort ook dagpassen kan krijgen. De exacte prijs daarvan zal afhangen naargelang de regio. Op die manier wil Nvidia het mogelijk maken om games al een dagje uit te proberen, voor je de volledige prijs ervoor neertelt. Wie dat wil kan natuurlijk ook blijven doorgamen via GeForce Now.

40-series wordt super

Toch liever gamen op je eigen hardware? Nvidia komt met maar liefst drie nieuwe ‘Super’-GPU’s, die hun voorgangers op enkele cruciale punten verbeteren. Concreet gaat het om de GeForce RTX 4080 Super, 4070 Ti Super en 4070 Super – de RTX 4090 krijgt geen upgrade, want die kaart is al super genoeg. Deze keer houdt Nvidia meer rekening met hoe dik de portefeuille van klanten is: de kaarten gaan voor respectievelijk $999, $799 en $599 over de toonbank. Dat is nog steeds een flinke smak geld, al is de verhouding tussen prijs en performantie deze keer een pak interessanter.

Zo gaat de RTX 4070 Super, de minst krachtige van de drie nieuwe kaarten, nek aan nek met de RTX 3090, Nvidia’s vorige vlaggenschip-GPU. Dat geldt voor games waar geen DLSS 3 aanwezig is. Is dat wel aanwezig? Dan presteert de kaart veel beter dan de RTX 3090 dankzij allerlei optimalisaties. Die extra rekenkracht zie je overigens niet terug op je elektriciteitsfactuur. De nieuwe RTX 4070 Super verbruikt ongeveer 220 W tijdens het gamen. Voor de RTX 3090 lag dat nog op 350 W. Met andere woorden: de kaarten zijn alleen maar efficiënter geworden.

 RTX 4080 SuperRTX 4070 Ti SuperRTX 4070 Super
Shader cores (TFLOPS)524436
RT Cores (TFLOPS)12110282
Tensor Cores (AI TOPS)836706568
NV EncodersAV1 / H.264AV1 / H.264AV1 / H.264
VRAM16 GB G6X16 GB G6X12 GB G6X
Geheugen64MB L2-cache @ 736 GB/s48 MB L2-cache @ 672 GB/s36 MB L2-cache @ 504 GB/s
TDP320 W285 W220 W
Average Gaming Power246 W226 W200 W

De kaarten van Nvidia zijn flink zuiniger geworden, en dat merk je ook tijdens het gamen. Voor het eerst geeft de fabrikant namelijk ook cijfers mee over het energieverbruik tijdens het gamen. Vanaf 17 januari kunnen gamers een nieuwe RTX 4070 Super bestellen. Een week nadien komt de iets krachtigere 4070 Ti Super beschikbaar. Beide kaarten zijn bedoeld om te gamen in 1440p-resolutie, al zullen het aantal frames en de grafische instellingen een beetje afhangen van welke kaart je in huis haalt. De RTX 4080 Super moet ervoor zorgen dat je vanaf 31 januari kan gamen in 4K.

© Nvidia

In het kort: Nvidia brengt drie nieuwe GPU’s uit die stukken sneller én efficiënter zijn dan hun tegenhangers van vorige generaties. Daarbovenop zijn ze meteen interessanter geprijsd. De RTX 4080 Super verdrijft op die manier de RTX 4080 uit het gamma: met die kaart aan $999 dollar was het niet erg logisch om de duurdere, maar niet veel betere RTX 4080 te blijven aanbieden. Je mag bovendien verwachten dat die nieuwe 40-series Super-GPU’s binnenkort in allerlei laptops verschijnen.

Uitgelicht artikel Nvidia GeForce RTX 4070 Ti: de herrijzenis van een GPU

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business