Nieuws

Microsoft steekt Apple voorbij als waardevolste bedrijf ter wereld

© iStock / Yuriy Komarov
Microsoft is opnieuw meer waard dan Apple. Vandaag wist Redmond Cupertino voorbij te steken met een beteknisvol verschil.

Aan de lijst van grootste bedrijven ter wereld prijkte Apple enkele jaren aan de top. Dat is nu verleden tijd. Microsoft steekt, voor de eerste keer sinds 17 november 2021, Apple voorbij als het om totale marktwaarde gaat. De wissel zit er al langer aan te komen, maar werd donderdag uiteindelijk realiteit. De marktwaarde van Apple daalde tot 2870 miljard dollar terwijl die van Microsoft 2890 miljard dollar aantikte.

Microsoft zet in op AI

Niemand is echt verrast dat Microsoft de kroon van Apple overneemt. Het bedrijf is de afgelopen maanden namelijk flink in de weer met AI. Het investeerde fors in ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI en mag de technologie ook aanbieden in eigen producten als Microsoft Copilot. De vraag naar generatieve AI-systemen zoals ChatGPT is de afgelopen maanden haast geëxplodeerd en daar kan Microsoft flink van profiteren. De Windows-fabrikant integreert de AI-chatbot onder andere in het Windows-besturingssysteem en Microsoft 365. Binnenkort krijgen gebruikers zelfs de mogelijkheid om een Copilot Pro-abonnement af te nemen voor 20 dollar per maand.

Apple doet het voorlopig heel wat minder goed als het om artificiële intelligentie. Het bedrijf ontwikkelt met Ajax een eigen taalmodel en dat kost heel wat geld. Pas later dit jaar zou Siri AI-mogelijkheden krijgen, terwijl Android-gebruikers tegen dan kunnen converseren met een slimmere Google Assistant of zelfs een ChatGPT-spraakassistent. Dat Apple achterloopt als het om AI gaat is echter niet de voornaamste zorg van het bedrijf.

iPhone is een zorgenkind

Wat Cupertino vooral zorgen baart, is dat iPhones steeds minder populair lijken te worden. Vooral in China lijkt dat het geval te zijn. Chinese merken als Huawei worden daar hevig gepromoot. Dat iPhones al meermaals het voorwerp werden van overheidsbeperkingen, vergroot hun populariteit ook niet. De vraag luidt bovendien of Apple voldoende klanten zal kunnen interesseren voor de aankomende iPhone 16. Dat toestel zou, los van enkele snelheids- en AI-upgrades, niet veel nieuws brengen.

Het lijkt er dan ook op dat Microsoft de grootste zal blijven. Dankzij AI heeft het bedrijf bovendien nog heel wat groeimogelijkheden. Dat geldt ook voor Apple, al verwacht niemand dat hun impact op het AI-landschap sterker zal zijn dan die van Microsoft.

Uitgelicht artikel Copilot Pro Microsoft komt met Copilot Pro voor 20 dollar per maand

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business