Nieuws

Samenwerking Meta en Tencent loopt vroegtijdig af

Meta Quest 3
© Unsplash / Remy Gieling
Meta zou, in samenwerking met Tencent, VR-headsets gaan aanbieden in China. Daar komt nu bar weinig van.

In november 2023 sloot het Amerikaanse Meta een deal met het Chinese Tencent. Daarbij zou Meta de Chinese markt van VR-headsets voorzien aan een interessante prijs, en zou Tencent voor de distributie zorgen. Voor Meta betekent de samenwerking een herintroductie in een land waar diensten als Facebook en Instagram geblokkeerd worden. De deal moest eind 2024 tot de eerste verkopen leiden, maar draait nu al op een sisser uit.

Instapversie Quest 3

De samenwerking moest Meta toestaan om ook de Chinese markt van Quest-headsets te voorzien. Het zou hierbij gaan om een “nieuwe en onopvallende versie” van de headsets, waarbij de merknaam van Meta minder zichtbaar is. Volgens insiders zou die headset, uitgezonderd van de chipset, grotendeels dezelfde hardware als de Quest 3 moeten krijgen. Het apparaat zou wel nog goedkopere lenzen krijgen om de kosten te helpen drukken. Meer nog: het leek erop alsof Meta die goedkopere instapversie ook in andere werelddelen zou gaan aanbieden. In China zou Meta het grootste deel van de inkomsten uit apparaten opstrijken terwijl Tencent de content levert en daarop verdient.

Al in november klonk het dat de samenwerking tussen de twee bedrijven van voorlopige aard was. Wegens een conflict tussen Tencent en de betrokken teams bij Meta zou de samenwerking nu alweer opgeschort zijn. De reden daarvoor is onenigheid over “de details” van het project, al wordt niet gezegd hoe groot of hoe klein die vermeende details ongeveer zijn.

Meta zal dus toch niet terugkeren naar het Chinese vasteland. De diensten van het bedrijf zijn er sinds 2009 geblokkeerd. Toen vonden in de Westerse provincie Xianjiang rellen plaats die volgens de overheid aangewakkerd werden door sociale media. 15 jaar later lijkt het bedrijf nog steeds niet klaar voor een terugkeer. Zowel Tencent als Meta reageerden nog niet op het afspringen van de deal.

Uitgelicht artikel Metaverse Meta Quest 2 permanent in prijs verlaagd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business