Nieuws

Gboard maakt typen met spraak makkelijker

gboard
© iStock / diego_cervo
Gboard wil het makkelijker maken om te typen met je spraak en komt daarvoor met een nieuwe functie: Seamless Voice Typing.

Gboard, een van de meest populaire toetsenborden voor Android-telefoons, krijgt binnenkort een update. Die update moet het makkelijker maken om te typen met je stem en er zo voor zorgen dat je minder tijd verspilt aan berichtjes tikken.

Wie de Gboard-app bijwerkt, zal de functie wel nog niet verschijnen. Dat geldt ook voor wie zich aangesloten heeft bij het bètatestprogramma: de functie zit al wel vervat in de bèta voor Gboard 13.8, maar is daar nog niet toegankelijk. Het gaat om enkele lijnen in de broncode, waarmee 9to5Google de aard van de functie weet te achterhalen.

Wie vandaag wil typen met zijn stem, moet daarvoor eerst het toetsenbord openen en dan op het microfoontje in de rechterbovenhoek klikken. Google lijkt dat nodeloos ingewikkeld te vinden en kiest ervoor om een stap weg te halen. Met een nieuwe functie, die ‘Seamless Voice Typing’ heet, wil het bedrijf het makkelijk te maken om te typen met spraak. In plaats van dat je nog op het microfoon-icoontje moet klikken, kan je met de nieuwe functie beginnen spreken zodra het toetsenbord is geopend.

De functie bouwt voort op Google Assistant Voice Typing, een optie die enkel beschikbaar is voor Pixel-telefoons. Daarmee krijgen gebruikers een soort van pil op het scherm waarmee ze snel en makkelijk spraaktypen kunnen activeren. De toekomstige Gboard-update zorgt ervoor dat ook mensen zonder Pixel-telefoon makkelijker gebruik kunnen maken van spraaktypen.

Of de nieuwe functie standaard in- of uitgeschakeld zal staan is onduidelijk. Wel zullen gebruikers de functie kunnen uitschakelen in het instellingenmenu van Gboard. Wie multi-taskt en regelmatig middenin een gesprek berichtjes typt zal de functie waarschijnlijk liever uitschakelen. Die optie zal gelukkig gewoon aanwezig zijn.

Uitgelicht artikel gboard Gboard-update brengt AI en handschriften naar toetsenbord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business