Nieuws

Samsung verbetert reparatiemogelijkheden Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Plus versus Galaxy S24 Ultra
© Samsung
De Samsung Galaxy S24 Ultra laat zich relatief makkelijk uit elkaar halen voor reparaties, concludeert YouTuber PBKreviews.

Net voor het einde van het jaar introduceerde Samsung ook een self-service reparatiemogelijkheid voor zijn Galaxy Z-serie foldables. Hoewel consumenten nu dus zelf hun toestellen kunnen repareren, is dat proces vaak nog relatief ingewikkeld. Zo verlijmde Samsung steevast de batterijen op het metalen frame, wat het proces om die te vervangen tot een precisieklus maakt. Je wil immers niet met een object door de batterij heen prikken. In zo’n geval kan de batterij ineens in brand vliegen.

Met de Galaxy S24 Ultra lijkt Samsung iets meer rekening te houden met consumenten die hun S24-toestel zelf willen repareren, meldt PBKreviews. Zo is de batterij voortaan bevestigd met zogeheten pull-tabs. Dat zijn lijmstrips die je relatief eenvoudig onder de batterij kunt wegtrekken, waarna deze loskomt van het frame. Volgens de YouTuber is ook de indeling van de componenten verbeterd; dat leidt ertoe dat je componenten als het scherm en de oplaadpoort makkelijker kunt vervangen.

Over het geheel genomen is de YouTuber positief over de reparatiemogelijkheden. Samsungs Galaxy S24 Ultra krijgt daarom een reparatiescore van 9/10. Wel blijft gelden dat je enige technische kennis moet bezitten om de reparatie tot een goed einde te brengen. De achterkant is bijvoorbeeld nog op het frame verlijmd. Intern zijn verder diverse fragiele kabels aanwezig. Ook de schermkabel is fragiel. Als je die per ongeluk breekt, moet je een heel nieuw scherm kopen.

Uitgelicht artikel Vervangbare batterijen EU wetgeving EU verplicht vervangbare batterijen met nieuwe wet

Europese reparatiewetgeving

Door de huidige opzet zijn sommige gebruikers zodoende nog aangewezen op reparatiewinkels. Dat moet vanaf 2027 verleden tijd zijn. Op dat punt voert de EU wetgeving in die bedrijven verplicht hun smartphones ‘eenvoudig te repareren’ te maken. Volgens de Europese regelgeving moeten merken dit mogelijk maken zonder dat consumenten daarvoor bijzonder gereedschap in huis halen. Mogelijk betekent dit ook dat vastgelijmde achterkanten en batterijen voor eens en altijd verdwijnen.

Zover is het alvast nog niet met de Galaxy S24 Ultra. Wel is het goed om te zien dat merken als Apple en Samsung losse onderdelen aanbieden, zodat consumenten zelf reparaties kunnen uitvoeren. Ook dat moet vanaf 2027 flink toenemen – alle (smartphone)fabrikanten moeten die dan verkopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business