Nieuws

Samsung is niet meer de grootste chipproducent

grootste chipproducent
© iStock
De omzet voor de chipproductie van Samsung is in 2023 met maar liefst 38 procent gedaald. Daardoor zijn de Zuid-Koreanen niet langer de grootste chipfabrikant ter wereld.

In 2022 bedroeg de omzet van Samsung Electronics’ chipdivisie nog 70,2 miljard dollar, tegenover 43,4 miljard dollar in 2023. De oorzaak valt te zoeken bij de slinkende markt voor geheugenchips en het gebrek aan klanten voor Samsungs geavanceerde processen voor chipproductie. Intel werd zo de nieuwe nummer 1, maar in 2024 zou Samsung weer kunnen recht veren. Dat meldt Counterpoint Research.

Ook Intel ontsnapte niet aan de tegenvallende marktomstandigheden. Alleen zagen de Amerikanen hun omzet minder hard dalen, waardoor ze alsnog de koppositie konden overnemen. Bij Intel bedroeg de daling ‘maar’ 15 procent, van 59,8 miljard dollar in 2022 naar 50,5 miljard dollar vorig jaar.

Nvidia profiteert van AI-boom

Nvidia is er als een van de weinig chipfabrikanten in geslaagd om zijn omzet te verhogen. En hoe. De chipproducent boekte in 2023 een omzet van 30,3 miljard dollar. Dat is een stijging van maar liefst 86 procent tegenover het jaar voordien. Dat dankt Nvidia aan de enorme groei in AI en de vraag naar krachtige GPU’s voor cloudservers. Het wordt zo de derde grootste producent, althans voor 2023.

Qualcomm was het voorbije jaar de vierde grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld, met een omzet van 30,2 miljard dollar. Dat is 17 procent minder dan een jaar geleden (36,6 miljard dollar). De top 5 wordt afgesloten door Broadcom, met een omzet van 30 miljard dollar.

Samsung veert recht

Verwacht wordt dat Samsung zich in 2024 weer aan de weg naar boven timmert, want de vraag naar geheugenchips zal dit jaar stijgende zijn. Zo zal onder meer het LPDDR5X DRAM van Samsung wellicht ingebed worden in de Lunar Lake MX-chips van Intel, die later dit jaar op de markt komen. Ook de prijzen van die onderdelen zullen hoger komen te liggen dan in 2023. Die twee elementen zullen de omzet bij Samsung ongetwijfeld doen toenemen. Of dat zal volstaan om de koppositie weer te heroveren, is koffiedik kijken.

Uitgelicht artikel Nvidia NVIDIA verdubbelde omzet op een jaar tijd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business