Nieuws

Amazon en iRobot trekken streep door overname

iRobot Roomba
© iRobot
De vierde grootste overname voor Amazon gaat uiteindelijk niet door: beide partijen zien af van de overname.

E-commercebedrijf Amazon en robotstofzuigerfabrikant iRobot laten aan het publiek weten dat er geen overname komt. Al sinds augustus 2022 aast Amazon op de slimme stofzuigers, waar het een bedrag van 1,4 miljard dollar voor wilde betalen. De deal werd meteen onder de loep genomen door de Europese Commissie, die van begin af aan bezwaar aantekende. Voor Amazon zou het om de vierde grootste overname ooit gaan. Alleen bij de overnames van Whole Foods Market, Metro-Goldwyn-Mayer en One Medical telde het bedrijf meer geld neer.

Smarthomegrootmacht

Ook in de Verenigde Staten werd de overname onderzocht, al kreeg de zaak daar niet zoveel ruchtbaarheid als hier. De bezorgdheden klinken aan beide kanten van de oceaan wel hetzelfde: Amazon zou door de overname te machtig worden in het smarthomesegment. Andere robotstofzuigerfabrikanten zouden het bovendien moeilijk kunnen krijgen doordat Amazon de iRobot-toestellen in de kijker kan plaatsen in de webwinkel.

Eerder liet de Europese Commissie al weten dat de overname, in haar vorm van toen, waarschijnlijk niet geaccepteerd zou worden. De bedrijven zouden een aantal toegevingen moeten maken om de overname toch door te laten gaan, maar waren daar niet toe bereid. Om die reden springt de deal nu af.

Reacties

Amazon laat weten dat het niet tevreden is met de uitkomst: die overname zou in hun ogen namelijk voor innovatie en competitieve prijzen zorgen. Dat de overname er niet komt, beschouwt het bedrijf als een jammere zaak voor klanten. Ook bij iRobot wordt teleurgesteld gereageerd. Het bedrijf voegt er wel aan toe dat het zich blijft focussen op het maken van robots en smarthome-innovaties.

iRobot laat bovendien weten dat het ongeveer 350 jobs schrapt nu de overname niet rond geraakt. Concreet gaat het om ongeveer 31% van de werkkrachten. Ook oprichter en CEO Coling Angle verlaat zijn post na de mislukte overname. Toch is niet alles slecht nieuws voor de robotstofzuigerfabrikant: omdat de overname niet doorgaat krijgt het nog 94 miljoen dollar van Amazon, zoals beschreven stond in de overeenkomst tussen de bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business