Nieuws

OpenAI wil ‘kindvriendelijke’ GPT’s aanbieden

ChatGPT
© iStock / Robert Way
OpenAI wil "kindvriendelijke GPT's" gaan aanbieden via de GPT Store. Op die manier wil het bedrijf een positieve impact verzekeren.

OpenAI, wil kindvriendelijke versies van zijn AI-modellen gaan aanbieden. De ChatGPT-ontwikkelaar gaat daarvoor in zee met Common Sense Media, een nonprofitorganisatie die verschillende technologieën evalueert op kindvriendelijkheid. Met de samenwerking willen de bedrijven de risico’s van AI inperken, vooral als het over jongeren gaat.

AI voor jongeren

OpenAI en Common Sense Media zullen samen een aantal richtlijnen opstellen die helpen bepalen wanneer AI kindvriendelijk is. Daarnaast willen ze voorzien in educatief materiaal om jongeren, hun ouders én onderwijzers beter wegwijs te maken in de AI-tools. Dat educatief materiaal moet het publiek ook bewust maken van de valkuilen van AI, zoals het feit dat de producten soms kunnen hallucineren.

Uiteindelijk is het de bedoeling om ervoor te zorgen dat “AI een positieve impact heeft op alle jongeren en hun families”, zegt James P. Steyer, oprichter en CEO van Common Sense Media. De samenwerking werd aangekondigd op een evenement van de nonprofit in San Francisco. Ook de CEO van OpenAI, Sam Altman, was daar aanwezig om het gebruik van AI in klaslokalen te verdedigen. Daarbij zou hij gezegd hebben dat AI-tools gereedschap zijn, en dat het belangrijk is “om de tools die beschikbaar zijn te leren gebruiken”.

GPT Store

De samenwerking heeft voornamelijk betrekking tot OpenAI’s gloednieuwe GPT Store. Daarin kunnen gebruikers aangepaste GPT-modellen aanbieden. Voor ontwikkelaars is het interessant: er valt namelijk ook geld te verdienen aan die zelfgemaakte GPT’s, al zorgt dat ook voor problemen met plagiaat. In de toekomst zal de GPT Store ook een sectie met ‘familievriendelijke’ GPT’s bevatten. Die zullen geschikt zijn voor jongeren.

Aan welke maatstaven de GPT’s precies afgetoetst worden om hun kindvriendelijkheid te bepalen, dat delen de bedrijven (nog) niet mee. Altman lijkt in ieder geval wel bezig met het imago van zijn ChatGPT: vooral in onderwijskringen wordt de chatbot met argusogen bekeken. Kindvriendelijke GPT’s moeten dat imago helpen opkrikken en de jonge generatie klaarstomen om meer AI te gebruiken, maar dan op een verantwoorde manier.

De GPT Store is voorlopig enkel beschikbaar in de VS. Wanneer de Europese opening plaatsvindt is nog niet geweten.

Uitgelicht artikel GPT Store GPT Store heeft al te kampen met plagiaat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business