Nieuws

Qualcomm en Samsung verlengen chipdeal voor Galaxy-smartphones

Qualcomm snapdragon
© iStock / G0d4ather
Samsung zal opnieuw chips van Qualcomm gebruiken in premiumtelefoons. De bedrijven sloten een meerjarige overeenkomst.

Wie een van de premiumtelefoons van Samsung koopt, heeft een grote kans dat er een chip van Qualcomm inzit. In 2023 gebruikte Samsung nog voor de hele Galaxy S23-reeks de Snapdragon 8 Gen 2, een speciale ‘voor Galaxy’-versie. Voor de S24-reeks lag dat wat anders: voor meeste landen gebruikte Samsung de zelfontwikkelde Exynos 2400. In Europa werd enkel de S24 Ultra met de gloednieuwe Snapdragon 8 Gen 3 voor Galaxy uitgerust. In de VS, Canada en China, niet toevallig landen waar de iPhone zeer sterk staat, kregen alle telefoons die Qualcomm-chip.

Voortzetting deal

Het is een iets of wat eigenaardige situatie die we in de toekomst wellicht nog vaker zien terugkomen. Qualcomm maakte namelijk bekend dat het een meerjarige overeenkomst sloot met Samsung. Daarbij zouden de bedrijven overeengekomen zijn dat premiumtelefoons Qualcomm-chips blijven krijgen. Daardoor mag je nog wel een aantal Galaxy S- en Galaxy Z-telefoons verwachten waar een Snapdragon-chip in zit.

De overeenkomst is in feite een voortzetting van een eerdere deal tussen Samsung en Qualcomm. Geen van beide bedrijven deelt mee wat de precieze looptijd is. Daardoor is ook niet geweten hoeveel generaties Samsung-telefoons nog gebruik zullen maken van Qualcomms technologie. Je kan alvast verwachten dat de S25 en Samsungs volgende vouwbare telefoon met een Snapdragon-chip worden uitgerust.

Eerste toestel in 2024

Qualcomm laat nog weten dat de eerstvolgende Samsung-smartphone met Snapdragon-chip al in 2024 verschijnt. Het is echter onduidelijk of Qualcomm volledige telefoonreeksen voor zijn rekening neemt, of dat het bedrijf met een tweedeling werkt, zoals bij de Galaxy S24. Samsung werkt namelijk ook aan eigen chips die even goed in mobiele telefoons passen. Samsung werkt daarvoor aan een nieuwe Exynos-chip die op het 3nm-procedé gefabriceerd wordt. Het bedrijf heeft zelfs al een nieuwe naam voor de lijn chips: Dream Chip.

Het zou eerlijk gezegd onlogisch zijn als Samsung die ‘droomchips’ ook zelf niet in toestellen verwerkt. De kans is dus groot dat Qualcomm, zoals vandaag het geval is, de absolute toptoestellen voor zijn rekening neemt. Samsung zou dan de rest van het premiumsegment kunnen vullen met de nieuwe Dream Chip. Hoe de overeenkomst tussen de twee chipmakers er precies uitziet, moet de komende jaren duidelijker worden.

Uitgelicht artikel Galaxy S24 Samsung Galaxy S24 review: handzaam vlaggenschip met kleine upgrades

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business